Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Η κυβέρνηση και η τρόικα με όσα υπέγραψαν τον Ιούλιο 2013, στην τρίτη αναθεώρηση του μνημονίου, ανέλαβαν την εργολαβία της καρατόμησης 2.500 εκπαιδευτικών της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης, μεταξύ των 12.500 άλλων εργαζομένων στο δημόσιο.
Είναι γνωστό ότι η ένταξη των εκπαιδευτικών στη διαθεσιμότητα, που είναι ουσιαστικά και προθάλαμος απολύσεων, οδηγεί στη διάλυση της δημόσιας ΤΕΕ.
Το αίτημα να καταργηθεί ο ν.4172/13 9 (αρ.82) και να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους και παράλληλα να επαναλειτουργήσουν όλες οι ειδικότητες και οι τομείς στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ είναι το αίτημά μας και είναι αδιαπραγμάτευτο.
Όπως είναι σε όλους γνωστό, με σχετικό δελτίο τύπου από τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας στις 22-8-13, «Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έθεσε τα σοβαρά θέματα των διαθεσιμοτήτων εκπαιδευτικών απαιτώντας την επαναφορά των εκπαιδευτικών και των τομέων – ειδικοτήτων που καταργήθηκαν στη δευτεροβάθμια ΤΕΕ. Σε κάθε περίπτωση απαιτήσαμε την άμεση εργασιακή αποκατάσταση των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ σε εκπαιδευτική θέση μέσα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας». 
Το Υπουργείο Παιδείας με το νέο νόμο δημιούργησε 925 θέσεις εκπαιδευτικών και 325 διοικητικών στις δομές της μη τυπικής εκπαίδευσης (ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ), επιδιώκοντας, και κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, να τοποθετήσει σε αυτές εκπαιδευτικούς της ΤΕΕ που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τα πρόσφατο δελτίο τύπου του Υπουργείου.
Προφανώς δεν είναι αυτή η λύση  του σοβαρού προβλήματος των εκπαιδευτικών και της ΤΕΕ. Το αίτημά μας για επιστροφή όλων των καθηγητών στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ, η ανάκληση των διαθεσιμοτήτων και η λειτουργία των τομέων και ειδικοτήτων που καταργήθηκαν είναι ο στόχος μας και δεν θα τον εγκαταλείψουμε.
Σε κάθε όμως περίπτωση απαιτείται η συνολική και άμεση εργασιακή αποκατάσταση όλων των ειδικοτήτων και όλων των εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικές μόνιμες θέσεις του Υπουργείου Παιδείας. Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός να εξαιρούνται ειδικότητες από τη φερόμενη στο διαδίκτυο ως υπουργική απόφαση για την κατανομή των θέσεων σε ΣΕΚ, ΙΕΚ κ.λπ. Επίσης είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και να δημιουργεί το ίδιο το Υπουργείο με την πολιτική «του διαίρει και βασίλευε» τεχνητές αντιπαραθέσεις.
Μία είναι η ουσιαστική και δίκαιη λύση: Καμία απόλυση εκπαιδευτικού. Καμία διάκριση ανάμεσα σε ειδικότητες. Όλοι οι εκπαιδευτικοί πίσω στα σχολεία τους και τις οργανικές τους θέσεις. Να λειτουργήσουν τώρα όλοι οι τομείς και οι ειδικότητες σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Κανένα παιδί να μη στερηθεί την ειδικότητα ή τον τομέα που επιθυμεί να σπουδάσει.
Αθήνα 22-09-13
Θέμης Κοτσιφάκης
Πρόεδρος ΟΛΜΕ

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η απάντηση της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Διευκρίνιση-απάντηση της συντάκτριας Ολ. Λιάτσου: Από το περιεχόμενο της πλήρους συνέντευξης του προέδρου της ΟΛΜΕ κ. Κοτσιφάκη, δύο συμπεράσματα προκύπτουν απολύτως ξεκάθαρα:
1. Οτι ο κλάδος δεν έχει ένα αλλά πολλά αιτήματα (περιγράφονται στη συνέντευξη). 2. Οτι την επιστροφή στα σχολεία θα την αποφασίσουν οι ίδιοι οι καθηγητές.
«Η ανάκληση των διαθεσιμοτήτων και η επιστροφή των ειδικοτήτων» ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Κοτσιφάκης σε διευκρινιστική, τρίτη κατά σειράν, ερώτηση που του τέθηκε για το ποιο από όλα τα αιτήματα θα ήταν «το πρώτο βήμα» για διάλογο και επιστροφή στα σχολεία.
Η πρωτοσέλιδη αναγγελία θα μπορούσε να παρεξηγηθεί. Καμία πρόθεση.
Επίσης, φανταζόμαστε ότι η αποστροφή στην επιστολή «και επειδή αντιλαμβανόμαστε πως μας την έχουν "στημένη" πολλοί και από πολλές πλευρές» δεν αφορά την εφημερίδα. Και δεν επιτρέπεται να αφορά μια εφημερίδα η οποία στηρίζει σταθερά τους καθηγητές.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ ανάρτησε χθες νωρίς στο Διαδίκτυο την επιστολή του αυτή, χωρίς να ζητήσει την απάντηση της εφημερίδας. Ελπίζουμε χωρίς πρόθεση.
Σχόλιο δικό μου :
Μετά τη διευκρίνηση της εφημερίδας νομίζω πως δεν υφίσταται θέμα. 
Οσον αφορά τη φράση  "μας την έχουν στημένοι πολλοί" στο κείμενο διαμαρτυρίας για το δημοσίευμα δεν αφορούσε έτσι και αλλιώς την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.  

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Σχετικά με δημοσίευμα της Κυρ.Ελευθεροτυπίας


Με έκπληξή μου διαπίστωσα, διαβάζοντας το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (15/9/13) ότι διαστρεβλώθηκαν δηλώσεις μου. Συγκεκριμένα, μου αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην πρώτη μάλιστα σελίδα, η δήλωση ότι «με ανάκληση διαθεσιμότητας και επιστροφή ειδικοτήτων σταματάμε την απεργία».
Ακόμα και από το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνέντευξης, που περιλαμβάνεται στην 5η σελίδα της εφημερίδας - η οποία και αυτή δεν αποδίδεται με απόλυτη ακρίβεια όσον αφορά τη διατύπωση της 3ης ερώτησης - φαίνεται ότι αναφέρω ακριβώς το αντίθετο. Ότι ο κλάδος μας, δηλαδή, διεκδικεί ένα σύνολο αιτημάτων και μόνο οι γενικές συνελεύσεις των καθηγητών θα αποφασίσουν για την εξέλιξη της απεργίας. Άλλο θέμα είναι, βέβαια, ότι ένα από τα κορυφαία αιτήματα της απεργίας είναι οι διαθεσιμότητες – απολύσεις και άλλο ότι θα σταματήσουμε ή πραγματοποιούμε την απεργία μόνο γι’ αυτό το αίτημα.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΘΕΜΗ ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ


 Καλημέρα σας. Αν και είναι αδύνατο σε πέντε λεπτά να μιλήσει κανείς για ένα Νομοσχέδιο που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και εκατομμύρια οικογένειες, θα προσπαθήσω να αναφερθώ στα κύρια σημεία του μόνο. Θεωρούμε ότι οι προωθούμενες αλλαγές έχουν βαθιά αντιεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά, υλικά κατεδάφισης από παλαιότερα αποτυχημένα μεταρρυθμιστικά εγχειρήματα, επιχρωματισμένα με στοιχεία πρόσφατων εκπαιδευτικών αλλαγών. Μ’ αυτά τα υλικά επιχειρείται να οικοδομηθεί το νέο σχολείο, με εστίαση στη βαθμίδα του Λυκείου και στο σύστημα πρόσβασης. Δεν είναι καθόλου πρωτότυπο αυτό. Είναι οι συνήθεις αλλαγές που γίνονται τα τελευταία χρόνια.
Πρώτο σημείο, λοιπόν. Αυξάνεται δραματικά ο συγκριτικός χαρακτήρας του Λυκείου με πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Γενικού, αλλά και του επαγγελματικού Λυκείου, με την επιλογή των θεμάτων από κεντρική τράπεζα κατά 50% και με το συνυπολογισμό του βαθμού όλων των τάξεων στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό θα συμβάλει στο να «επιβιώσουν» μόνο οι γνώσεις, που είναι απαραίτητες για τις εξετάσεις, στο φούντωμα της παραπαιδείας, στην περιθωριοποίηση κάθε άλλης εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας. Θα αυξήσει τη μαθητική διαρροή, τόσο από το γενικό, όσο και από το επαγγελματικό λύκειο, εξωθώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες στην μη τυπική μεταγυμνασιακή, στενή και εφήμερη κατάρτιση. Έχουμε παραδείγματα και αντίστοιχες μελέτες από την προηγούμενη μεταρρύθμιση, που επιχείρησε εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα μέσα στο Λύκειο.