Σελίδες

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑ «ΙΕΚ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»!!

του Κοτσιφάκη Θέμη,
μέλους του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Μια απαράδεκτη, από κάθε άποψη, εκπαιδευτική και εργασιακή ρύθμιση προωθεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στο νομοσχέδιο για την «ανάπτυξη της διά βίου μάθησης και άλλες διατάξεις», που συζητείται αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο.

Ανάμεσα στις λεγόμενες «λοιπές διατάξεις» (αλήθεια, τι …. άκομψος τίτλος για να προωθούν οι εκάστοτε κυβερνώντες σχετικά ή άσχετα θέματα με το περιεχόμενο των νομοσχεδίων!) προωθείται και μια που τινάζει στον αέρα το εργασιακό στάτους των μόνιμων εκπαιδευτικών, κυρίως όσων εργάζονται στην δευτεροβάθμια τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, με τη διάταξη αυτή το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την υποχρεωτική διάθεση των εκπαιδευτικών για πλήρες ωράριο (ή και για συμπλήρωση ωραρίου) από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα ΙΕΚ (άρθρο 26 παρ. 10) και μάλιστα κατά προτεραιότητα!

Οι εκπαιδευτικοί, δηλαδή, που είναι διορισμένοι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα διατίθενται και χωρίς τη δική τους θέληση σε ένα θεσμό, όπως τα ΙΕΚ, τα οποία όχι μόνο δεν ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά με το νέο νομοσχέδιο μεταφέρονται άμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις νεοσύστατες περιφέρειες ή και προοπτικά, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το ίδιο νομοσχέδιο, και στους Δήμους! Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά προάγγελος της πρόθεσης του Υπουργείου να διατεθούν οι εκπαιδευτικοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάτι που σε όλους τους τόνους απέκλειε το προηγούμενο διάστημα, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως αποτελεί το «βαθύ» στόχο της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος.

Η ρύθμιση αυτή, που προωθείται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς φορείς, αποτελεί μια ακόμα «αιτία πολέμου» με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και πρέπει άμεσα να καταγγελθεί από την ΟΛΜΕ. Συνεχίζει η ηγεσία του υπουργείου τον ολισθηρό δρόμο της ρύθμισης εργασιακών θεμάτων χωρίς καμιά διαπραγμάτευση με τα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών και ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Καταπατούνται βάναυσα για ακόμη μια φορά ελληνικές και διεθνείς συμβάσεις και νόμοι. Κατά τα λοιπά, η Υπουργός Παιδείας περηφανεύεται για την ανοικτή «διαβούλευση» που ακολουθεί. Μόνο που περιλαμβάνει ως εταίρους τη ίδια και τους εκπροσώπους της τρόικας.

Από τη λογική που διέπει τη διάταξη αυτή γίνεται φανερό πως αντί να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας στη θεσμοθέτηση του μεταλυκειακού έτους ειδίκευσης στα ΕΠΑΛ, που θα χορηγεί με δημόσια και δωρεάν χαρακτηριστικά το επίπεδο 3 στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, όπως έχει προτείνει τεκμηριωμένα και αναλυτικά και η ΟΛΜΕ, επιλέγει αυτό να δοθεί στα ΙΕΚ (όπως αυτά θα «μεταλλαχθούν» με τα νέα τους χαρακτηριστικά).

Είναι γνωστό πως το πτυχίο του επαγγελματικού επιπέδου 3, σύμφωνα με την περιβόητη οδηγία 36/2005 της Ε.Ε., που επικυρώθηκε και από τη χώρα μας, αποκτάται υποχρεωτικά με ένα χρόνο σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που προσφέρεται μετά το Λύκειο. Δηλαδή, πρακτικά, το πτυχίο που έδινε μέχρι τώρα το ΕΠΑΛ, ή το ΤΕΕ και το ΤΕΛ παλαιότερα, θα είναι κατώτερου επιπέδου, δηλ. επιπέδου 2. Έτσι, αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη πολιτική υποβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Γίνεται φανερό, λοιπόν, πώς το «φιλέτο» του επαγγελματικού επιπέδου 3, δηλ. της αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, σχεδιάζεται να παραδοθεί στα ΙΕΚ της αυτοδιοίκησης και των ιδιωτών, αντί αυτό να ενσωματωθεί στο δημόσιο σχολείο. Με αυτή την επιλογή, εκτός των άλλων, τα χαρακτηριστικά της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης αμφισβητούνται ριζικά.

Μια και μόνη είναι η λύση: Η άμεση θεσμοθέτηση Μεταλυκειακού Έτους Ειδίκευσης οργανικά ενταγμένου στα Επαγγελματικά Λύκεια, που θα αξιοποιεί την υποδομή και το εκπαιδευτικό προσωπικό τους (άρα δεν υπάρχει καν λόγος για οποιαδήποτε διάθεσή τους στα ΙΕΚ ή σε άλλη δομή). Το έτος αυτό θα μπορεί να περιλαμβάνει το σύνολο των ειδικοτήτων που παρέχονται σήμερα, αλλά και όποια άλλη κριθεί αναγκαίο να δημιουργηθεί με βάση τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, και θα καταργεί-ενσωματώνει σε αυτό κάθε άλλη μορφή αρχικής επαγγελματικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Από αυτή τη δομή πρέπει να χορηγείται και το επαγγελματικό επίπεδο 3.
Με τα χαρακτηριστικά του δημόσιου και δωρεάν σχολείου.
Άλλωστε σε αυτό δεν είχε δεσμευτεί και το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά με το πρόγραμμά του για την ΤΕΕ;
Προ ΔΝΤ, βεβαίως…….

Υ.Γ. Το ΑΡΘΡΟ 26 παρ. 10 του νομοσχεδίου είναι το παρακάτω:
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από σχετική αίτηση των δημόσιων Ι.Ε.Κ., είναι δυνατή η ολική ή μερική διάθεση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Ι.Ε.Κ. αυτά, για την κάλυψη του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου τους. Η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των δημόσιων Ι.Ε.Κ. γίνεται κατά προτεραιότητα από τους εκπαιδευτικούς που διατίθενται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο και, εφόσον αυτοί δεν επαρκούν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου