Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

των  ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ ΕΛΕΝΗΣ και ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ ΘΕΜΗ (http://thekotsi.blogspot.com)/
ΜΕΛΩΝ Δ.Σ. ΟΛΜΕ από τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Η αναγκαιότητα της συνέχισης των αγώνων των εκπαιδευτικών μαζί με όλους τους εργαζόμενους στη χώρα μας προκύπτει από τη συνεχή επίθεση που δεχόμαστε από την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας εδώ και ένα χρόνο. Επίθεση που συνεχώς μεγαλώνει και διευρύνεται καθώς όλο και νέα μέτρα εξαγγέλλονται με το 4ο μνημόνιο. Οι μισθοί μας βουλιάζουν και με τους σχεδιασμούς για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο θα συνδεθούν με την “παραγωγικότητα” και την “απόδοση”. Οι συντάξεις περικόπτονται, τα όρια ηλικίας στα ύψη και τα επικουρικά μας ταμεία ωθούνται στην κατάρρευση.
Στην εκπαίδευση, η δραματική περικοπή των δαπανών που επέβαλλε το μνημόνιο, φέρνει κλείσιμο και συγχώνευση σχολείων, περικοπή στα λειτουργικά έξοδα, διάλυση του δημόσιου σχολείου. Το υπουργείο παιδείας προωθεί την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης μεταφέροντας τη λογική του ανταγωνισμού και τους κανόνες της αγοράς στο δημόσιο σχολείο. Προωθεί ένα  «νέο» νεοφιλελεύθερης αντίληψης λύκειο, λύκειο εξετάσεων και εκμάθησης δεξιοτήτων, στο οποίο αυτό  που κυρίως αμφισβητείται και διακυβεύεται με βάση τα σενάρια που διέρρευσαν προς τον τύπο για το πρόγραμμα σπουδών, είναι η γενική μόρφωση. Επίσης ο σχεδιασμός για το τεχνολογικό λύκειο που έχει εξαγγείλει το υπουργείο βασίζεται στις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων.
Οι αγώνες μας πρέπει να κλιμακωθούν και να συντονιστούν με τους άλλους κλάδους των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά παράλληλα θα πρέπει να δημιουργήσουμε και ένα μεγάλο μέτωπο στήριξης όλων των κοινωνικών αγαθών που πλήττονται (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, συγκοινωνία) από την κυβερνητική πολιτική.
Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ(1/3/11) στην οποία συζητήθηκε η εισήγηση για τις νέες ΓΣ των ΕΛΜΕ λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα της 48ωρης απεργίας του κλάδου μας 22/2 (μαζί με ΔΟΕ) και 23/2 (μαζί με όλους τους εργαζόμενους) και την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.  καταθέσαμε την παρακάτω πρόταση από 8 σημεία για το επόμενο διάστημα:
1.                  Πραγματοποίηση της ΓΣ προέδρων 12/3 αφού προηγηθούν οι ΓΣ των ΕΛΜΕ
2.                  Να ζητήσουμε από την ΑΔΕΔΥ την προκήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας 22 ή 23 /3, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 25/3
3.                  Να προχωρήσουμε στη συνεννόηση και το συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το συντονιστικό πρωτοβάθμιων σωματείων, και ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η ΑΔΕΔΥ, αποφασίζουμε απεργία στις 22 ή 23 Μάρτη (ή άλλη ημερομηνία πριν τη σύνοδο κορυφής).
4.                  Να εξουσιοδοτηθεί  το ΔΣ για 24ωρη απεργία ή εντολή για άμεση κινητοποίηση με στάση εργασίας ως άμεση αντίδραση σε ενδεχόμενη ανακοίνωση αρνητικών μέτρων (μισθολόγιο με νέες περικοπές, καταργήσεις σχολείων, “νέο” λύκειο κλπ).
5.                  Πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου με 2ωρη στάση 10/3 στα προπύλαια.
6.                  Πρόταση προς τα ευρωπαϊκά συνδικάτα για κοινές κινητοποιήσεις σε όλες τις χώρες γύρω από τις 25/3 (σύνοδος κορυφής).
7.                  Συνέχιση της καμπάνιας για τις επιπτώσεις της πολιτικής του μνημονίου στην εκπαίδευση  (έκδοση και άλλου υλικού και εξορμήσεις σε δρόμους και πλατείες).
8.                  Νέες ΓΣ αμέσως μετά τις απεργίες αυτές, πριν τις διακοπές του Πάσχα.
Τελικά δεν υπήρξε πλειοψηφία σε καμία πρόταση και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει εισήγηση μέχρι τώρα και κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί η ΓΣ προέδρων που είχε προγραμματισθεί. 
Ψηφίστηκαν βέβαια ως αποφάσεις του ΔΣ τα σημεία 2, 5, 6, 7 της πρότασή μας και θα υλοποιηθούν.
Επιμείναμε πως πρέπει να γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση των προτάσεων ώστε να κατατεθεί συνθετική πρόταση στον κλάδο μας.
Δεν βοηθούν απόψεις, όπως αυτή της ΔΑΚΕ, πως η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απαντιέται μόνο με την αριθμητική αύξηση των ημερών απεργίας που θα προταθούν. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έχει και ποιοτικά εκτός από ποσοτικά χαρακτηριστικά και βεβαίως δεν υφίσταται κλιμάκωση αν δεν έχει αυτή μαζική συμμετοχή.
Δεν βοηθούν επίσης οι θέσεις που έχει καταθέσει η παράταξη της ΠΑΣΚ, «αναθέτοντας» τα πάντα στην ΑΔΕΔΥ, στερώντας έτσι από κάθε πρωτοβουλία την ομοσπονδία, αλλά και ζητώντας να αλλάξει το πλαίσιο αιτημάτων και εκτιμήσεων της ΟΛΜΕ για να το ψηφίσει, γιατί δήθεν είναι … «φοβικό». Πλαίσιο το οποίο υπενθυμίζουμε πως έχει ψηφιστεί στις δύο προηγούμενες ΓΣ με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.
Υπάρχει αναγκαιότητα να γίνουν συνελεύσεις του κλάδου. Υπάρχει αναγκαιότητα σύγκλισης των προτάσεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ για την εισήγηση προς τον κλάδο.
Αν αυτό δεν είναι δυνατό ας κατέβουν όλες οι προτάσεις στον κλάδο να τις συζητήσει στις ΓΣ των ΕΛΜΕ και η ΓΣ των προέδρων να αποφασίσει τελικά.

Αθήνα 3/3/2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου