ΑΥΓΗ, Σάββατο 19-7-14
"Έχουμε δώσει όρκο τιμής να μη λυγίσουμε, εάν εμείς και οι συνάδελφοί μας δεν επιστρέψουμε στις δουλειές μας", λένε σχολικοί φύλακες, που μαζί με τους εκπαιδευτικούς θα πραγματοποιήσουν, ένα χρόνο αφότου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, την Τρίτη 22 Ιουλίου, μεγάλη κινητοποίηση για να θυμίσουν στην κυβέρνηση πως δώδεκα μήνες από τότε που τους έθεσε σε διαθεσιμότητα είναι ακόμη "ζωντανοί" και παλεύουν για να επανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους διεκδικώντας να επιστρέψουν στη δουλειά τους. "Θα ξεκινήσουμε την πορεία από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή στις 8.30 το πρωί της Τρίτης και θα κατέβουμε στο κέντρο αγώνα, στην Καραγιώργη Σερβίας", λένε με δύναμη ψυχής, για να συναντήσουν τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. "Αυτές οι γυναίκες μας δίνουν κουράγιο και μαθήματα αγώνα και αξιοπρέπειας" λένε συγκινημένοι και "στις 12.30 το μεσημέρι θα κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα τους δείξουμε ότι δεν λυγίσαμε".
Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Μανώλη Σταθόπουλο από τη Θεσσαλονίκη, δεν ήταν λίγες οι φορές που η συναισθηματική του φόρτιση ήταν έντονη. Ακολουθούσαν παύσεις. "Εδώ και ένα χρόνο, οι σχολικοί φύλακες ζούμε πολύ δύσκολα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χρέη στις τράπεζες και ζούμε με τον φόβο ότι θα τους πάρουν το σπίτι", τονίζει προσθέτοντας: "Θέλαμε να φτιάξουμε ένα σπίτι. Τότε είχαμε μια σίγουρη δουλειά... Έτσι μας έλεγαν". "Εγώ που σου μιλάω ντρέπομαι που δουλεύω γνωρίζοντας ότι οι συνάδελφοί μου δεν έχουν να ζήσουν", λέει. Ο Μανώλης μεταφέρθηκε σε άλλη υπηρεσία του Δήμου Πυλαίας, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Θετικά μηνύματα από τη Δικαιοσύνη
"Αυτό που μας πονάει περισσότερο είναι ότι οι κυβερνώντες παραδέχθηκαν ότι ήταν άδικες οι απολύσεις μας", τονίζει η Σταματία Τσουμέα προσθέτοντας: "Μπήκαμε στο Δημόσιο ως άνεργοι. Κάναμε αγώνα να έχουμε μια δουλειά σταθερή. Δουλέψαμε τίμια να ποια ήταν η ανταμοιβή". Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι σχολικοί φύλακες που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και δικαιώνονται. Ο Σίμος Δανιηλίδης, που με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας παρέστη σε 11 δικαστικές διαδικασίες προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων, που κερδήθηκαν όλες δηλώνει στην "Α" πως "η ΚΕΔΕθεωρεί τραγικό λάθος την κατάργηση του θεσμού των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας. Ειδικά οι σχολικοί φύλακες ήταν και θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητοι για την καλή λειτουργία των σχολείων και ασφάλεια των μαθητών. Ο ένας χρόνος διαθεσιμότητας απέδειξε ότι έχουμε τραγικό πρόβλημα στα σχολεία, όπου δεν υπάρχουν σχολικοί φύλακες. Ευτυχώς, η συντριπτική πλειονότητα των δικαστηρίων και στα προσωρινά και στα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά και επί της ουσίας έχουν εκδώσει θετικές αποφάσεις. Περιμένουμε από την Πολιτεία με βάσει τις δικαστικές αποφάσεις να διορθώσει το τραγικό λάθος και να επαναφέρει τους σχολικούς φύλακες στα σχολειά".
Ένας χρόνος εκτός σχολείων για τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ
Δώδεκα μήνες πέρασαν από τότε που η διαθεσιμότητα των 2.424 εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων τάραξε την εκπαιδευτική κοινότητα και περισσότεροι από 20.000 μαθητές τωνΕΠΑΛ έμειναν μετέωροι, αφού ξαφνικά έχασαν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους και αναγκάστηκαν είτε να αλλάξουν προσανατολισμό σπουδών, είτε όσοι βρίσκονταν στην τελευταία τάξη να συνεχίσουν τη φοίτηση αλλά για το μεγαλύτερο διάστημα του σχολικού έτους χωρίς καθηγητές. Το πλήγμα είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν σκεφτεί κανείς ότι το 70% των καθηγητών που έχασαν τη δουλειά τους είναι γυναίκες, όπως και το 80% των μαθητών. Από τους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μόλις οι 500 απορροφήθηκαν σε διοικητικές θέσεις του υπουργείου Παιδείας, 100 "σπρώχθηκαν" στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Από τους 1.799, μόλις 175 απορροφήθηκαν σε νέες θέσεις εκπαιδευτικών, 85 απολύθηκαν μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης από τις 22 Μαρτίου, οπότε και διεκόπη η μισθοδοσία που ήταν ήδη μειωμένη κατά 25% και οι υπόλοιποι 1.539 παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας χωρίς να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι, καθώς δεν έχουν καμία ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
"Δώδεκα μήνες από τη βάρβαρη πολιτική των διαθεσιμοτήτων και απολύσεων συμπληρώνονται και στην εκπαίδευση. Πέρασαν δώδεκα μήνες από τότε που 2.424 εκπαιδευτικοί 50 ειδικοτήτων διαπίστωσαν ξαφνικά ότι βρίσκονται εκτός σχολείων, έχασαν τη δουλειά τους και τους μαθητές τους", τονίζει ο Θέμης Κοτσιφάκης ομολογώντας πως "είναι τραγικό το βίωμα του εκπαιδευτικού που βρίσκεται μακριά από το σχολείο και χωρίς να έχει φταίξει ή ακόμη περισσότερο χωρίς να περισσεύει, έχασε τη δουλειά του". "Αν δεν είχαμε τον κοινό αγώνα απ' όπου παίρνουμε δύναμη, θα ήμασταν ή στο ψυχιατρείο ή κλεισμένοι στα σπίτια μας να κλαίμε τη μοίρα μας", τονίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου