Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΕΥΡΩΠΑΙΚΌ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

του Θέμη Κοτσιφάκη, ΓΓ του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το Σάββατο 1 Οκτώβρη 2011  Ευρωπαϊκό συνέδριο ενάντια στη λιτότητα, και τις ιδιωτικοποιήσεις που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις των διαφόρων Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και η Ευρωπαϊκή  Ένωση με τη συνδρομή του ΔΝΤ.
Το συνέδριο  αυτό οργανώθηκε από την Συμμαχία για την Αντίσταση (http://www.coalitionofresistance.org.uk/) που έχει δημιουργηθεί στη Μεγάλη Βρετανία με πρωτοβουλία προσωπικοτήτων της πολιτικής, της τέχνης, του συνδικαλιστικού κινήματος  και των κοινωνικών κινημάτων. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε τα ονόματα του Τόνυ Μπεν, του σκηνοθέτη Κεν Λόουτς,κ.ά
Στο συνέδριο πήραν μέρος πολιτικές, συνδικαλιστικές και κινηματικές συλλογικότητες από πολλές χώρες τη Ευρώπης. Από την Αγγλία, την Ιταλία (COBAS, FCGIL), την Πορτογαλία (Μπλόκο), την Ισπανία, την Ιρλανδία (ΣινΦειν), τη Γερμανία (Der Linke, Attac), την Γαλλία (FSU, NPA).  Συμμετείχαν επίσης γνωστοί οικονομολόγοι, επιστημονικά ινστιτούτα (όπως το Transform), εκπρόσωποι κοινωνικών κινημάτων, μαθητών και φοιτητών. Ακόμα εκπρόσωποι του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της Συμμαχίας σταματήστε τον πόλεμο, την Επιτροπή για την ακύρωση του χρέους του Τρίτου κόσμου κ.ά. την ΟΛΜΕ εκπροσώπησε ο Θέμης Κοτσιφάκης, ΓΓ του ΔΣ.
Οι συζητήσεις περιστράφηκαν  στις αναλύσεις για την οικονομική κατάσταση και το χαρακτήρα του χρέους στις διάφορες χώρες, τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων στα κοινωνικά αγαθά και τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και στην αναγκαιότητα ανάπτυξης ισχυρών αντιστάσεων σε κάθε χώρα αλλά και συντονισμένων σε όλη την Ευρώπη. Εκτός από τις κεντρικές συζητήσεις οργανώθηκαν και πολλές παράλληλες που επεξεργάστηκαν επιμέρους θέματα. Σε μια από αυτές συζητήθηκε η επίπτωση αυτών των πολιτικών στην εκπαίδευση. Συμμετείχαν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών οργανώσεων από Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα καθώς και καθηγητές πανεπιστημίου από την Αγγλία.
O Piero Bernocchi, ο εκπρόσωπος του Ιταλικού συνδικάτου COBAS μίλησε για τη σημασία της κοινής Ευρωπαϊκής δράσης: «Όταν ξέσπασε η κρίση πριν από τρία χρόνια, στην Ιταλία λέγαμε, «δεν θα πληρώσουμε την κρίση». Μέχρι τώρα όμως, εμείς-οι πιο αδύναμες και πιο ευάλωτες τάξεις- τα πληρώσαμε όλα. Τότε η εξέγερση δεν είχε μια Ευρωπαϊκή διάσταση, ήταν απλά εθνική σε κάθε χώρα. Τώρα ξαναπροσπαθούμε. Στη διαδήλωση της 15ης Οκτώβρη μπορούμε να έχουμε εκατομμύρια κόσμου απ’ όλη την Ευρώπη να διαδηλώνουν ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ληστεύουν και καταστρέφουν τα κοινωνικά μας αγαθά .Η συνάντηση του Λονδίνου την 1η Οκτώβρη αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτή την κοινή δράση.
Ο εκπρόσωπος του Σιν Φέιν, γερουσιαστής David Cullinane σημείωσε: «Αυτό το συνέδριο είναι ένα επίκαιρο γεγονός τόσο για να αντιταχθεί στις δρακόντειες περικοπές που απειλούν τους απλούς ανθρώπους σ’ ολόκληρη την Ευρώπη όσο για να αναζητήσει συνεχείς εναλλακτικές προτάσεις. Στην Ιρλανδία γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις ολέθριες συνέπειες των πολιτικών της λιτότητας, των διασώσεων των τραπεζών και των δανείων των ΕΕ/ΔΝΤ. Υποβάθμισαν το βιοτικό επίπεδο, διέλυσαν τις δημόσιες υπηρεσίες, έπληξαν τους πιο ευάλωτους και με την επίθεσή τους στα δικαιώματα και τις οικογένειες των εργαζόμενων δημιούργησαν μια καταστροφή που έκανε την κρίση ακόμα χειρότερη. Η ανεργία κι η μετανάστευση εκτός Ιρλανδίας αυξάνουν και το έλλειμμα αυξάνει επίσης. Το Σιν Φέιν πιστεύει ότι υπάρχει καλύτερος δρόμος για το μέλλον: επενδύσεις στην εργασία και το λαό  κι ένα οικονομικό κίνητρο σαν διέξοδος από την κρίση, που να στηρίζεται στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Η βουλευτής του Die Linke  Sevim Dagdelen σημείωσε: «Αντιτίθεμαι σθεναρά στη λιτότητα και τη δημιουργία μιας «Γερμανικής Ευρώπης». Η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ εξωθήθηκε από τη Γερμανική κυβέρνηση να χαράξει σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να υποτάξει τη δημοκρατική κυριαρχία στην οικονομική πολιτική. Έτσι, οι μέτοχοι των τραπεζών πρέπει να προστατευτούν με κάθε κόστος ενώ οι εργαζόμενοι κι οι πιο ευάλωτοι να πληγούν. Το Die Linke είναι κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και υπέρ του αφοπλισμού αντί για κοινωνικές περικοπές. Το Die Linke είναι υπέρ μιας αντικαπιταλιστικής στρατηγικής: ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιτίθενται στα κοινωνικά μας δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τα δημόσια αγαθά και τα μεροκάματα. Λεηλατείστε αυτούς που μας λεηλατούν. Κεφάλαιο παραμέρισε. Δημόσιο εγκαταστήσου»
Ο Hugo Braun, από την Attac σημείωσε πως: «Οι κοινωνίες μας είναι σε κρίση και η κατάσταση δεν βελτιώνεται: το αντίθετο! Η πολιτική και οι θεσμοί δεν βοηθούν κι αυτό κάνει την κινητοποίηση των λαών ακόμα πιο αναγκαία! Με όλες τις προγραμματισμένες ομάδες εργασίας πιστεύουμε πως το Συνέδριο θα βαθύνει την ανάλυση της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε. Επιπλέον, είναι ένα σημαντικό ορόσημο προς την απαραίτητη κινητοποίηση, με έμφαση στο Ευρωπαϊκό επίπεδο.
            Ο Αυστριακός οικονομολόγος Walter Baier  σημείωσε πως: «Η κρίση δεν τελείωσε ακόμα αλλά πηγαίνει προς την επόμενη κλιμάκωσή της. Τα προγράμματα λιτότητας που επιβάλλονται από την ΕΕ, το ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις καταδίκασαν σε φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς να αναχαιτίσουν το βασικό πρόβλημα: οι πλούσιοι και οι μεγάλες εταιρείες κερδίζουν περισσότερα και πληρώνουν λιγότερους φόρους. Έτσι τα κράτη αναγκάζονται να παίρνουν δάνεια. Γι’ αυτά τα δάνεια τα κράτη πληρώνουν τόκους, για τους οποίους οι πλούσιοι και οι μεγάλες εταιρείες δεν πληρώνουν καθόλου -ή ελάχιστα επαρκείς- φόρους. Mε τους τόκους των δανείων οι πλούσιοι αγοράζουν την ενέργεια και τον πλούτο των κρατών. Οι σημερινές κυρίαρχες δυνάμεις έχουν αποτύχει στο να βρουν μια διέξοδο. Για να μη σημάνει η ώρα της εθνικιστικής δεξιάς, μια Ευρωπαϊκή απάντηση από τα συνδικάτα, τα κοινωνικά κινήματα και την πολιτική Αριστερά απαιτείται: μια απάντηση αλληλεγγύης. Το συνέδριό μας στο Λονδίνο είναι ένα ακόμα βήμα στο δρόμο ενός κοινού Ευρωπαϊκού μετώπου άμυνας ενάντια στη λιτότητα».
Ο σκηνοθέτης Ken Loach σε δήλωση του είπε τα εξής: «Η ανάγκη να οργανωθούμε ενάντια στις περικοπές είναι φανερή σε όλους. Το ίδιο προφανές είναι ότι πρέπει να αναπτύξουμε δεσμούς με άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες επιθέσεις. Δεν αρκεί να μιλάμε μόνο για διεθνισμό, πρέπει να τον κάνουμε και πράξη. Είναι αφάνταστα σημαντικό αυτό το συνέδριο να αποτελέσει ένα βήμα στο δρόμο της πανευρωπαϊκής δράσης αλληλεγγύης. Καλή τύχη»
Στην ιστοσελίδα του συνεδρίου μπορεί να βρείτε σχετικά υλικά και βίντεο από το συνέδριο: http://www.europeagainstausterity.org/
Το Σαββατοκύριακο αυτό έγιναν επίσης μεγάλες διαδηλώσεις σε Μάντσετσερ και Γλασκώβη ενάντια στις περικοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου