Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

(παρέμβαση του ΓΓ της ΟΛΜΕ, Θ.ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ στο συνέδριο :ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ)
                   Η ελληνική κυβέρνηση, κυβέρνηση οικονομικής φρίκης, θυσιάζει την κοινωνική πλειοψηφία, τις ανάγκες και τα δικαιώματά της  για να αντιμετωπιστεί η κρίση σε βάρος των εργαζομένων. Είναι το αποκορύφωμα της πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία με τις επιλογές τους. Το δημόσιο χρέος αποτέλεσμα των τοκογλυφικών δανείων και της διαπλοκής του πολιτικού σκηνικού με τα μεγάλα συμφέροντα που εκτίναξαν τα έξοδα του δημοσίου (άχρηστα ολυμπιακά και άλλα μεγάλα έργα, υπέρογκες πολεμικές δαπάνες, σκάνδαλα όπως της Ζήμενς κ.ο.κ.) χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα που υπαγορεύουν την πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Εξάλλου είναι το χρέος είναι τοκογλυφικό, πληρωμένο διπλά και τρίδιπλα από τους εργαζόμενους.
            Τραγικές καταστάσεις αντιμετωπίζει η εκπαίδευση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής πολιτικής και των δραματικών περικοπών που επιβάλλουν η πολιτική των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου. 
Επιβάλλεται μια εξωφρενική, μια απίστευτης έκτασης μείωση των δημόσιων δαπανών και έτσι ουσιαστικά ξεθεμελιώνεται  και διαλύεται  η δημόσια εκπαίδευση, με τις εντολές της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία θα μειωθούν ακόμα περισσότερο και θα φτάσουν το 2015 μόλις στο 2,23 % επί του ΑΕΠ με  όλες τις δραματικές  επιπτώσεις που θα έχει αυτό για το δημόσιο σχολείο.
Ήδη έχουν φανεί ανάγλυφα οι επιπτώσεις των περικοπών. Μειώθηκαν τραγικά οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών (546 προσλήψεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, όταν εφέτος συνταξιοδοτήθηκαν 6.000). Τα μεγάλα κενά που παρουσιάζονται το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει ψαλιδίζοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Κατάργησε 1.000 σχολεία την περσινή χρονιά και σχεδιάζει την κατάργηση και άλλων. Κατάργησε την ΠΔΣ, την ενισχυτική και τα αθλητικά σχολεία. Υποβάθμισε τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών. Καταργεί τη διδασκαλία των καλλιτεχνικών στο λύκειο, την πολιτική αγωγή, την πληροφορική κ.λπ. που είναι απαραίτητα για τη μορφωτική συγκρότηση των νέων. Υποβαθμίζει τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, κλείνει κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αναστέλλει τη λειτουργία των Συμβουλευτικών  Σταθμών Νέων, καταργεί τον ΣΕΠ κ.ά. Τέλος το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να επιβάλει τμήματα  από 28-30 μαθητές.
Με όλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί σε αρκετές περιπτώσεις τεχνητές υπεραριθμίες και θα επιδιώξει να μετακινήσει υποχρεωτικά εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα.
            Σύμφωνα με έκθεση που παρήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας στον ΟΟΣΑ, για όλα τα δεινά της εκπαίδευσης στην Ελλάδα ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί και όχι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές εδώ και πολλά χρόνια.
Το Υπουργείο σχεδιάζει να μετατρέψει τους Δ/ντές των σχολείων σε μάνατζερ που θα ελέγχουν και θα καθορίζουν σχεδόν τα πάντα μέσω της αξιολόγησης. Επιδιώκει να καταργήσει τη συλλογικότητα και το δημοκρατικό τρόπο λήψης των αποφάσεων στους συλλόγους διδασκόντων, να περιορίσει τις αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς βιβλία. Μέχρι τα Χριστούγεννα είναι αμφίβολο αν θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή τους στα σχολεία.  Η κυβέρνηση κατάργησε τον οργανισμό του τα εκδίδει. Οι οικονομικοί περιορισμοί δημιούργησαν αυτό το πρωτοφανές χάος και οι μαθητές διδάσκονται από φωτοτυπίες.
Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές αλλαγές που προωθούνται (νέο σχολείο, νέο λύκειο), αυτές στηρίζονται στη λογική της παροχής αποσπασματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, στην εδραίωση των “αξιών” του “σχολείου της αγοράς” και της κατάρτισης, σε συνάφεια με τις αντίστοιχες αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις του “επιχειρηματικού πανεπιστήμιου”,  που προωθούνται με το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.. Η πολιτική αυτή  οδηγεί στην απαξίωση της δημόσιας, δωρεάν παρεχόμενης εκπαίδευσης και, ουσιαστικά, στο άνοιγμά της σε στρατηγικές επενδύσεις κερδοσκοπικών εταιριών. 
Παράλληλα μέσα από το εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Κοινωνική Εργασία»  η Κυβέρνηση προωθεί ακόμη περισσότερο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και δημιουργεί μεσαιωνικές  συνθήκες για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Οι άνεργοι θα υπογράφουν σύμβαση με μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και στη συνέχεια θα υπενοικιάζονται από τους φορείς αυτούς στους δήμους για να εργαστούν.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει τους επόμενους μήνες στην εργασιακή εφεδρεία και τους εκπαιδευτικούς, ουσιαστικά δηλαδή να προχωρήσει σε απολύσεις.
Μέτρα, μέτρα, μέτρα. Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και ξανά μέτρα και άλλα μέτρα. Κάθε 2-3 μέρες συζητούνται και εξαγγέλλονται νέα μέτρα. Το σύνολο της απώλειας στο ετήσιο εισόδημά μας από τις περικοπές τις νέες κρατήσεις και την αύξησης της  φορολογίας μέχρι τώρα πλησιάζει τους τέσσερις μισθούς, ή ποσοστό μείωσης 25%!
Επίκειται η ψήφιση του νέου μισθολογίου, με το οποίο σχεδιάζεται η νέα κατά 20% μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών, και η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και την απόδοση.
Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια ο μισθός των Ελλήνων εκπαιδευτικών (που ήδη ήταν στο 50% των αντίστοιχων μισθών στην Ευρωζώνη) μειώνεται στο μισό.
Η κυβέρνηση πρόσφατα αποφάσισε την επιβολή νέου χαρατσιού στις κατοικίες των πολιτών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το οποίο από την εξαγγελία του μέχρι την κατάθεση της ρύθμισης στη βουλή αυξήθηκε δραματικά! Είναι λοιπόν σαφές πως δεν θα σταματήσουν να παίρνουν μέτρα αν δεν τους σταματήσουμε εμείς με τους αγώνες μας.
Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την αντισυνταγματική εκτροπή και την επιβολή του Μνημονίου, επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός πανεργατικού - πανεκπαιδευτικού μετώπου, οργανώνουμε την πάλη. με κινητοποιήσεις, πρωτοβουλίες, απεργίες, πολύμορφες δραστηριότητες, για να ανακόψουμε τη λαίλαπα. Για να διασώσουμε κατακτήσεις δεκαετιών. Για να περιφρουρήσουμε τα δημόσια αγαθά από το ξεπούλημα. Για να μην πληρώσουμε το χρέος που αυτοί δημιούργησαν και να επιβάλουμε τη διαγραφή του. Για να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα πάλης, διεξόδου και ανατροπής.
Είναι πλέον φανερό πως, αν δεν ανατραπεί άμεσα αυτή η πολιτική, που ασκεί η κυβέρνηση με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, οι εκπαιδευτικοί αλλά και όλοι εργαζόμενοι στη χώρα μας θα βιώσουν μαύρες μέρες.
Όλοι οι εργαζόμενοι αντιλαμβανόμαστε πως τώρα τα αιτήματά μας είναι πολιτικά.
Απέναντι στη λαίλαπα που ήρθε και συνεχίζεται οι εργαζόμενοι βροντοφωνάζουμε πως υπάρχει λύση.   Υπάρχει άλλη πολιτική!
Το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι.
Δεν το αναγνωρίζουμε. Απαιτούμε τη διαγραφή του
·                     ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ  ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ.
·                     Να καταργηθεί το βάρβαρο και δουλοπρεπές μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - Δ.Ν.Τ., το μεσοπρόθεσμο αλλά και όλα τα μέτρα που απορρέουν από αυτά.
·                     Να ανατραπούν οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού σε όλη την Ευρώπη.
·                     ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ,  ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στη χώρα μας απεργούμε 5 και 19 Οκτώβρη. Κάθε εβδομάδα οργανώνουμε συλλαλητήρια. Οργανώνουμε καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και διαμαρτυρίες. Οι φοιτητές έχουν καταλάβει τα περισσότερα πανεπιστήμια και διαδηλώνουν κάθε Πέμπτη. Οι μαθητές λυκείων και γυμνασίων ξεκίνησαν και αυτοί κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες καταλαμβάνοντας τα σχολεία.
Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων έχουμε πραγματοποιήσει 12 απεργίες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα., παρά πολλές διαδηλώσεις και καταλήψεις δημόσιων κτιρίων.  Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με τη βία της αστυνομίας αυτές τις κινητοποιήσει. Δεκάδες συλλήψεις και τραυματισμοί πολιτών έγιναν. Δεν δίστασαν να κτυπήσουν ακόμα και ένα οκτάχρονο παιδί!.
Επειδή πιστεύουμε πως η Ελλάδα είναι η αρχή, σε ολόκληρη την Ευρώπη εφαρμόζονται ή σχεδιάζεται να εφαρμοστούν ανάλογες πολιτικές (ιδιαίτερα  στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου) πιστεύουμε πως απαιτείται να γίνει πράξη ο αγωνιστικός συντονισμός όλων των ομοσπονδιών των χωρών της Ευρώπης. Χρέος μας είναι να ακυρώσουμε αυτές τις πολιτικές  που ανατρέπουν τα εργασιακά μας  δικαιώματα, διαλύουν το «κοινωνικό» κράτος και τη δημόσια εκπαίδευση στην Ευρώπη.
Ο κοινός μας αγώνας σε όλη την Ευρώπη μπορεί να ακυρώσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι εργαζόμενοι θα νικήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου