Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Η Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Αυτό το Ευρωπαϊκό συνέδριο είναι πιο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά. Οι λαοί της Ευρώπης αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση.
Οι κυβερνήσεις μας εφαρμόζουν τις πιο άγριες περικοπές δαπανών σχεδιασμένες έτσι, ώστε να καταστρέψουν όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολεμικής περιόδου. Αυτές οι περικοπές θα ρημάξουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων τσακίζοντας την εργασία, τους μισθούς, τις συντάξεις, την υγεία, την παιδεία και άλλες υπηρεσίες.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 μεταμορφώθηκε σε κρίση κρατικού χρέους. Τα εθνικά κράτη διέσωσαν το οικονομικό σύστημα, αλλά κάνοντάς το εξασθένησαν σοβαρά τους ισολογισμούς τους. Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και άλλα κράτη θα ακολουθήσουν σύντομα τον ίδιο δρόμο.
Η μόνη λύση που προτείνεται από την άρχουσα ελίτ είναι λιτότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία και παροχές διάσωσης στις τράπεζες και το ευρύτερο οικονομικό σύστημα.
Την ώρα που οι απλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, τρισεκατομμύρια ευρώ εισρέουν στις τσέπες των πλουσίων. Ποτέ δεν υπήρξε μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας στην κατανομή του πλούτου ανάμεσα στο κεφάλαιο και τον κόσμο της εργασίας– ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς.
Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη οι λαοί αντιστέκονται. Είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις κοινωνίες τους και να ανατρέψουν τη βάρβαρη λιτότητα. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε στην ενοποίηση αυτών των αγώνων. Χρειαζόμαστε ένα κοινό Ευρωπαϊκό μέτωπο για να υπερασπιστούμε τους λαούς της Ευρώπης. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιταχθούμε σε όλες τις περικοπές, στις ιδιωτικοποιήσεις και στις επιθέσεις στο κοινωνικό κράτος, και να οικοδομήσουμε την αλληλεγγύη αυτών που αντιστέκονται σ’ αυτές τις επιθέσεις.
Έτσι υποστηρίζουμε την αντίσταση των σωματείων με απεργίες και άλλες μορφές συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων. Λέμε όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την χωρίς τέλος αποστράγγιση πόρων που απαιτούν και λέμε ναι στην κοινωνική πρόνοια, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.
Είμαστε αντίθετοι στο να γίνονται οι κοινότητες των μεταναστών τα εξιλαστήρια θύματα της οικονομικής κρίσης και στην αναμόχλευση του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας, που διασπά και αποδυναμώνει την αντίστασή μας. Θα κάνουμε εκστρατείες ενάντια στην άνοδο της άκρας δεξιάς, που επιδιώκει ακριβώς αυτό.
Η πορεία προς τα μπροστά στηρίζεται τόσο στην αντίσταση όσο και στην επεξεργασία και προώθηση μιας εναλλακτικής οικονομικής στρατηγικής: οι τράπεζες πρέπει να τεθούν υπό δημοκρατικό έλεγχο. Οι ιδιωτικές τράπεζες πρέπει να κοινωνικοποιηθούν και οι οικονομικές αγορές να ρυθμιστούν (μέσα από κανόνες και περιορισμούς)  Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες του λαού και όχι να επιβάλλουν προγράμματα λιτότητας. Η φορολόγηση των πλουσίων και των επιχειρήσεων πρέπει να αυξηθεί. Το παράνομο χρέος πρέπει να διαγραφεί. Οι πιστωτές πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι. Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους!
Μια εναλλακτική οικονομική και πολιτική στρατηγική θα πρέπει να υποστηρίξει την κοινωνική πρόνοια, τη δημιουργία κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων, να προστατέψει τις συντάξεις και να υιοθετήσει μια πράσινη προσέγγιση στις δημόσιες δαπάνες επενδύοντας στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και τη δημόσια συγκοινωνία δημιουργώντας μ’ αυτό τον τρόπο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Αυτό το συνέδριο αποφασίζει να ενισχύσει τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν κατά την προετοιμασία του και να παγιώσει έναν διαρκή Ευρωπαϊκό συντονισμό για την οργάνωση και στήριξη της αντίστασης στο χρέος και τη λιτότητα.
Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων στις 15 Οκτώβρη, τις δράσεις ενάντια στο χρέος και τα Διεθνή Οικονομικά Ιδρύματα από τις 8 μέχρι τις 16 Οκτωβρίου και το G20 στη Νίκαια το Νοέμβρη.  Δεσμευόμαστε επίσης να εργαστούμε για την οργάνωση μιας μέρας κοινής δράσης ενάντια στη λιτότητα μέσα στο 2012  και να καλέσουμε το συνδικαλιστικό κίνημα σ’ ολόκληρη την Ευρώπη να προετοιμάσει μια μέρα συνδικαλιστικής δράσης ενάντια στη λιτότητα.

Λονδίνο 1-10-11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου