Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ

από την ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 12/09/2010

Χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στη μεγάλη και δυναμική διαδήλωση της Θεσσαλονίκης που διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα της κυβέρνησης και το Μνημόνιο, μέτρα που χτυπάνε το εισόδημα των χαμηλότερων τάξεων και καταργούν ασφαλιστικά δικαιώματα χρόνων. Με την πολιτική της κυβέρνησης να μην φαίνεται να αλλάζει, αλλά αντίθετα να εντείνονται οι επιθέσεις στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας η διαδήλωση της ΔΕΘ φαίνεται να είναι μόνο η αρχή του νέου γύρου κινητοποιήσεων με νέο σταθμό την 29η Σεπτέμβρη.

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές σε μια δυναμική κινητοποίηση. Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι ο συμμετοχή στη διαδήλωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από άλλες χρόνιες, ενώ επισήμαναν χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των διαδηλωτών που ανέβηκαν από την Αθήνα ήταν διπλάσιος από πέρυσι.
Υπέρβαση του Μνημονίου κι αναπτυξιακή διέξοδος το μήνυμα των συνδικάτων

Κοινή συνισταμένη των στόχων όλων των συνδικαλιστικών φορέων είναι οι κινητοποιήσεις να οδηγήσουν σε "μια δυναμική υπέρβαση του Μνημονίου", όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Η Θεσσαλονίκη ήταν η αρχή ενός δεύτερου γύρου κινητοποιήσεων των συνδικάτων, μετά από αυτόν των αρχών του καλοκαιριού. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση χτυπάνε μόνο τους εργαζόμενους, οι οποίοι άλλωστε είναι κι οι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κρίσης. Οι εργαζόμενοι ζητούν να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της ακρίβειας, ενώ ζητούν παράλληλα και μια αναπτυξιακή διέξοδο από την κρίση, μακριά από τα νεοφιλελεύθερα μοντέλα λιτότητας που υιοθετεί η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ παραβρέθηκε στα εγκαίνια της ΔΕΘ, σε αντίθεση με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ που απέστειλε σχετική επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων, τονίζοντας ότι "τα προσεχή έτη, η πατρίδα μας θα παραμείνει αντιμέτωπη, συνέπεια της κρίσης και των ακολουθούμενων αντιλαϊκών πολιτικών, με μια πολύ δύσκολη, ασφυκτική κατάσταση ως προς την απασχόληση, το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων". Η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων υπογράμμισε ακόμα ότι "η ακύρωση του Μνημονίου αποτελεί λοιπόν βασική προϋπόθεση για την προστασία, επαναφορά και διεύρυνση δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας άλλης πολιτικής".

Η ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι "η οικονομία και η χώρα οδηγήθηκε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, απʼ τις ασκούμενες εγκληματικές πολιτικές και όχι απʼ τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους για να καλούνται τώρα αυτοί να πληρώσουν τα σπασμένα των ελλειμμάτων και των χρεών" και πρόσθεσε ότι "απαιτείται ένα νέο μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, της κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας".

Δήλωση Θ. Κοτσυφάκη, μέλους Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
Νέα χρονιά για την εκπαίδευση. Με βαρύ το κλίμα από τις επιπτώσεις της πολιτικής του Μνημονίου και του ΔΝΤ σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής μας. Τα σχολεία θα αντιμετωπίσουν προβλήματα έντονα τόσο στη στελέχωση τους από μόνιμους εκπαιδευτικούς, όσο και στα καθημερινά λειτουργικά τους έξοδα.
Οι εκπαιδευτικοί με μειωμένους τους μισθούς τους και κατακρεουργημένο το ασφαλιστικό τους σύστημα έχουν μόνο μια διέξοδο αυτή την περίοδο: Να οργανώσουν την αντίστασή τους απέναντι σε όλα αυτά και μαζί με γονείς και μαθητές να επιβάλλουν λύσεις για ένα καλύτερο σχολείο.
Στη διαδήλωση στη ΔΕΘ συναντιόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι για την πρώτη διαμαρτυρία της νέας περιόδου. Θα συνεχίσουμε. Η εξέγερση είναι κοντά. Ή εμείς ή το Μνημόνιο και η πολιτική τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου