Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

Αθήνα, 9/8/2011

ΠΡΟΣ: τον Γεν. Γραμματέα του Υπ. Παιδείας κ. Β. Κουλαϊδή
              την Ειδ. Γραμματέα του ΕΣΠΑ κ. Ιφ. Ορφανού

ΘΕΜΑ: Αναθεώρηση Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθησης (ΕΠΕΔΒΜ) του ΕΣΠΑ

Κύριε Γεν. Γραμματέα,
Κυρία Ειδ. Γραμματέα,

Θεωρούμε απαράδεκτο μέσα σε προθεσμία λίγων ημερών και μέσα στην καρδιά των καλοκαιρινών διακοπών (29 Ιουλίου) να ζητείται από τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και τους φορείς που εκπροσωπούν να συζητήσουν και να εκφράσουν άποψη για το σχέδιο αναθεώρησης του Προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση η ΟΛΜΕ διατηρεί τη σοβαρή διαφωνία της για το σύνολο των στόχων του προγράμματος όπως αυτή έχει εκφραστεί επανειλημμένα προφορικά και γραπτά.
Το αίτημά μας για τη συνολική αναδιάρθρωση του Προγράμματος αυτού και τη διάθεση όλων αυτών των κονδυλίων για τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και μόνο (ούτε ένα ευρώ για διαφήμιση, γκάλοπ, επαναλαμβανόμενες αποτυπώσεις και αξιολογήσεις χωρίς νόημα, ταξίδια στελεχών κ.λπ.) παραμένει ισχυρή και δεν ικανοποιείται ούτε με την αναθεώρηση αυτή.
Τέλος, να σημειώσουμε την έντονη διαφωνία μας για την συνολική μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση που προβλεπόταν από το πρόγραμμα από 2,058 δισ. € σε 1,694 δισ. € (μείωση κατά 18% περίπου), με πρόσχημα την αναδιάταξη των ποσοστών ευρωπαϊκής και εθνικής συμμετοχής (από 68% - 32% σε 85% - 15% αντίστοιχα) η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε και ως μεγάλη επιτυχία από την κυβέρνηση. Αυτό όμως στην πράξη σημαίνει περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του προϋπολογισμού.


Ο Γεν. Γραμματέας της ΟΛΜΕ και Εκπρ/πος στην Επιτροπή Παρακολούθησης ΕΠΕΔΒΜ
Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου