Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δήλωση του προέδρου της ΟΛΜΕ Θ.Κοτσιφάκη
σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ
1.       Ο εκάστοτε πρόεδρος της ΟΛΜΕ κάνει κάθε φορά, μετά από συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μια σύντομη δήλωση, ώστε να ενημερωθεί ο κλάδος για τα αποτελέσματα τέτοιων συναντήσεων. Ιδιαίτερα όταν ερωτάται από δημοσιογράφους, όπως έγινε και σε αυτή την περίπτωση,  δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλός. Τουλάχιστον περίεργη μπορεί να χαρακτηριστεί η άποψη που εκφράστηκε από   τον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ στο ΔΣ, τη στιγμή μάλιστα που άλλα μέλη του ΔΣ καθώς και παρατάξεις έβγαλαν ανακοινώσεις ή ενημέρωσαν δημοσιογράφους και κανάλια.
2.       Επί της ουσίας τώρα: Είναι σαφές ότι οι απαντήσεις σε τρία από τα πολύ σημαντικά θέματα που απασχόλησαν την ΟΛΜΕ και μας οδήγησαν σε  μεγάλες κινητοποιήσεις τα δύο τελευταία χρόνια  (διαθεσιμότητα – εξεταστικό Λυκείου – αξιολόγηση) ήταν ικανοποιητικές και η επίλυσή τους προφανώς συνιστά θετική εξέλιξη.
3.       Παραμένουν, βεβαίως,  σε εκκρεμότητα άλλα μεγάλα ζητήματα: οι απώλειες που έχουμε υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια  -ιδιαίτερα οι νεότεροι συνάδελφοι- στις αποδοχές μας, το πάγωμα της υπηρεσιακής μας εξέλιξης, οι τραγικά χαμηλές δαπάνες για την παιδεία, το αυξημένο ωράριο, καθώς και άλλα πολλά ζητήματα. Γι’ αυτά τα θέματα το εκπαιδευτικό κίνημα θα συνεχίσει να παλεύει, να αγωνίζεται και να διεκδικεί λύσεις, όπως τόνισα και στη δήλωσή  μου μετά τη συνάντηση.
4.       Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα κάνει προφανώς στην επόμενη συνεδρίασή του μια συνολική εκτίμηση της  συνάντησης. Και βέβαια ο κλάδος πρέπει να συζητήσει άμεσα σε Γενικές Συνελεύσεις τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην εκπαίδευση.
5.       Ως πρόεδρος της ΟΛΜΕ δηλώνω ότι εκφράζω και θα συνεχίσω να εκφράζω, σε ό,τι με αφορά, τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ, των Γενικών Συνελεύσεων και του Συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα. Η πορεία του καθενός μας δείχνει πολλά και για το μέλλον.

Αθήνα, 27/2/15

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ/ΜΕΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με τη συνάντηση της ΟΛΜΕ με το Υπουργείο Παιδείας

Στις 26/2/15 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Από τη συνάντηση αυτή έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
α) Το Υπουργείο Παιδείας δεσμεύεται μέσα σε ενάμιση μήνα, στο πρώτο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή, να λυθούν σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου τα τρία βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τα τελευταία δύο χρόνια την εκπαίδευση.
1)Επανατοποθέτηση άμεσα των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα στα σχολεία με επανασύσταση των τομέων που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ.
2) Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του τρόπου προαγωγής των μαθητών που προέβλεπε η αντιδραστική μεταρρύθμιση για το Λύκειο της προηγούμενης κυβέρνησης.
3) Πάγωμα της αξιολόγησης με κατάργηση όλου του νομοθετικού πλέγματος που την θεμελίωνε.
β) Στα μισθολογικά αιτήματα όπως και το ζήτημα του ωραρίου, η θέση του Υπουργείου για το άμεσο μέλλον ήταν αρνητική.
γ) Στο ζήτημα των διορισμών υπήρξε δέσμευση για προσλήψεις χιλιάδων μονίμων εκπαιδευτικών, χωρίς να είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός. Στη διαδικασία των προσλήψεων οι σκέψεις που παρουσίασε το Υπουργείο είναι ένα νέο σύστημα διορισμών μέσω ΑΣΕΠ με συνυπολογισμό του χρόνου προϋπηρεσίας, τυπικών προσόντων και κοινωνικών κριτηρίων, χωρίς διαγωνισμό.
δ) Για τις αλλαγές που θα γίνουν στη διοίκηση στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ζήτησε τις θέσεις της ΟΛΜΕ.
Οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ κατέθεσαν πρόταση για να βγει δελτίο Τύπου ενημερωτικό για τον κλάδο, το οποίο οι άλλες δυνάμεις αρνήθηκαν, βγάζοντας παραταξιακές ανακοινώσεις.
Επειδή το τελευταίο διάστημα κάποιοι ανακαλύπτουν το συνδικαλισμό και κάποιοι άλλοι ζουν με το άγχος και την αγωνία της διαφοροποίησης για τη νέα αντιπολίτευση, να το ξεκαθαρίσουμε για άλλη μία φορά:
Οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ όπως έκαναν πάντα, έτσι και τώρα, με τις θέσεις του κλάδου, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, θα καλέσουμε τους συναδέλφους συσπειρωμένοι στα σωματεία και την ΟΛΜΕ να συνεχίσουμε τους αγώνες για την πλήρη ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας της ΕΕ και του ΔΝΤ, για το σχολείο των αναγκών και των οραμάτων μας.
27-2-2015

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΔΟΘΗΚΕ
«Πραγματοποιήθηκε σήμερα 26-2-15 η πρώτη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων. Από την πλευρά του Υπουργείου ήταν ο Υπουργός κ. Αρ. Μπαλτάς, ο αναπληρωτής  Υπουργός κ. Τ. Κουράκης και ο Γ.Γραμματέας  κ. Χασάπης. Από την πλευρά της ΟΛΜΕ στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ολόκληρο το ΔΣ και εκπρόσωποι από τα συντονιστικά των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα.
Από την πλευρά μας θέσαμε όλα τα ζητήματα που αναφέρονται στο υπόμνημα της ΟΛΜΕ.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν  ήταν οι παρακάτω:
1.       Για τις διαθεσιμότητες. Με πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που θα κατατεθεί προς το τέλος Μάρτη, θα επανασυσταθούν στα ΕΠΑΛ οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ και θα επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους. Μας δηλώθηκε ότι για τη διαδικασία με την οποία αυτό θα γίνει, τους βρίσκει σύμφωνους η πρόταση της ΟΛΜΕ (αναφέρεται στο υπόμνημα). Αν υπολογίσουμε και τη διαδικασίες ψήφισης της Βουλής και το Πάσχα, ο χρόνος μέχρι την υλοποίηση αυτών  θα είναι τα τέλη Απρίλη. Για την πληρωμή των 85 εκπαιδευτικών στους οποίους έχει παράνομα διακοπεί η μισθοδοσία μας παρέπεμψαν στο Υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης.
2.       Για το ν. 4186/13. Θα καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων, ο νέος τρόπος προαγωγής και ο συνυπολογισμός των βαθμών για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα καταργηθούν οι ΣΕΚ.
3.       Για τα οικονομικά.  Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αύξησης μισθών ή ικανοποίησης μισθολογικών αιτημάτων για μισθούς ή επιδόματα δώρων. Σημείωσαν χωρίς καμία όμως δέσμευση την πρότασή μας «να ξεπαγώσει η ωρίμανση στους υφιστάμενους βαθμούς και να γίνει η μισθολογική επανακατάταξη ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας».
4.       Για την Αξιολόγηση.  Οι διαδικασίες της αξιολόγησης πάγωσαν και με το ίδιο πολυνομοσχέδιο θα καταργηθεί το υπάρχον νομοθετικό πλέγμα.
5.       Για τα εργασιακά: Δεν θα μειωθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, το ωράριο που αυξήθηκε πριν δυο χρόνια.
6.       Εκπαιδευτικά: Θα εξετασθούν μεμονωμένα για να επαναλειτουργήσουν κάποιες περιπτώσεις σχολείων που καταργήθηκαν. Δεν θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών  στην τάξη.
7.       Προσλήψεις: για τη φετινή χρονιά «βρέθηκαν» 438 προσλήψεις αναπληρωτών και 500 ωρομισθίων για την πρόσθετη στα ΕΠΑΛ. Για την επόμενη χρονιά δεν μπορεί να απαντηθεί  ποιος θα είναι ο διορισμός μονίμων εκπαιδευτικών, γιατί συνδέεται με τον συνολικό αριθμό που θα επιτραπεί στο δημόσιο (15.000 νέες προσλήψεις υπάρχουν συνολικά για όλα τα υπουργεία στον υπάρχοντα προϋπολογισμό). Οι νέες προσλήψεις θα γίνουν χωρίς διαγωνισμό αλλά μέσω του ΑΣΕΠ με μοριοδότηση (π.χ. προϋπηρεσία, πτυχίο, πρόσθετα προσόντα, κοινωνικά κριτήρια κ.λπ. που ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί). Θα προηγηθούν βεβαίως όλοι όσοι έπρεπε να έχουν διορισθεί (διοριστέοι ΑΣΕΠ και διαφόρων πινάκων).


Το ΔΣ θα κάνει μια συνολική εκτίμηση της νέας κατάστασης, όπως αυτή αποτυπώνεται και από την συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και θα προχωρήσει άμεσα σε κύκλο γενικών συνελεύσεων του κλάδου, αλλά και Γενική Συνέλευση προέδρων στις 14/3/15 για να προγραμματίσουμε τη δράση μας το επόμενο διάστημα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου