Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΔ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ: ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  Η ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥ ΣΕ WORD


Με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΝΔ, αποκαλύπτεται και  σε κάθε δύσπιστο το σκληρό νεοφιλελεύθερο σχέδιό της για τη δημόσια παιδεία.
Τα σχολεία θα αξιολογούνται και θα κατατάσσονται σε άριστα και «παρακατιανά», θα έχουν «οικονομική αυτονομία»  ώστε τα ίδια με νοίκιασμα των χώρων τους να φροντίζουν για τη χρηματοδότησή τους! Όλα θυσιάζονται στο βωμό της αγοράς, αφού προτείνεται ακόμη και η άσκηση των μικρών μαθητών σε επιχειρήσεις!
Επανέρχεται ο εξεταστικός μαραθώνιος στο λύκειο, με τράπεζα θεμάτων και   συνυπολογισμό των βαθμών όλων των τάξεων στο απολυτήριο. Καταστρέφεται έτσι πλήρως η εκπαιδευτική διαδικασία και θα αυξηθούν τα φροντιστήρια.
Η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι περιορισμένη. Εκτός από τη θεσμοθέτηση βάσης στις Πανελλαδικές εξετάσεις, οι σχολές  θα καθορίζουν αυτές τον αριθμό των εισακτέων και θα μπορούν να θεσμοθετούν ανώτερη βάση εισαγωγής! Το πρώτο βήμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι εδώ.
Επανέρχεται η τιμωρητική αξιολόγηση εκπαιδευτικών που καταργήθηκε, με σύνδεση της «απόδοσης» με το μισθό και  όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα ιδιωτικά σχολεία θα επανέλθουν στην απόλυτη αυθαιρεσία των εργοδοτών.
Η επαγγελματική εκπαίδευση, παραδίδεται στο σύνολό της στις επιχειρήσεις αφού προγράμματα, τομείς και ειδικότητες θα τα καθορίζουν αυτές μέσα από τοπικά συμβούλια. Επανέρχεται η μεταγυμνασιακή κατάρτιση και η μαθητεία ανηλίκων γενικεύεται, με σχολές μαθητείας από υπουργεία, επιμελητήρια, εργοδοτικές ενώσεις κ.λπ.
Η πιστοποίηση στη μη τυπική εκπαίδευση παραδίνεται στους ιδιώτες και αφαιρείται από τον ΕΟΠΠΕΠ.
Με δύο λόγια το τέλος του δημόσιου σχολείου και πανεπιστήμιου είναι εδώ αν…. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα το επιτρέψει;
Θέμης Κοτσιφάκης
Εκπαιδευτικός, συντονιστής τμήματος παιδείας Κ.Ε.ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου