Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΕΕ

Ακραίο αποτέλεσμα μιας τραγελαφικής πολιτικής στην ΤΕΕ: μαθητής των ΕΠΑΛ πετυχαίνει σε ΑΤΕΙ, αλλά δεν έχει δικαίωμα εγγραφής

Συνεχίζοντας την εκπαιδευτική πολιτική που ασκήθηκε τουλάχιστον τα τελευταία 12 χρόνια των Υπουργών Παιδείας του ΠΑΣΟΚ (Αρσένη και Ευθυμίου), οι Υπουργοί Παιδείας της ΝΔ (Γιαννάκου, Στυλιανίδης, Σπηλιωτόπουλος), υποβάθμισαν όλα αυτά τα χρόνια την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, στέρησαν από τους μαθητές της μια σύγχρονη παιδεία, μοίρασαν υποσχέσεις και φρούδες ελπίδες στους αποφοίτους της για δήθεν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα στοιχεία για την απαξίωση του συστήματος της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που έστησε η ΝΔ είναι καταλυτικά. Η μικρότερη αναλογία μαθητών επαγγελματικής προς τη γενική εκπαίδευση της τελευταίας εικοσαετίας παρατηρείται τα 3 τελευταία χρόνια.


Καταλυτικά επίσης είναι τα στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τους 21.000 μαθητές της Α΄ Τάξης των ΕΠΑΛ τη σχολική χρονιά 2006-07, κατόρθωσαν να φτάσουν τη σχολική χρονιά 2008-09 στη Γ΄ Τάξη μόνο 16.500, από τους οποίους έδωσαν εξετάσεις 10.200 για να πετύχουν μόλις 3.050 και στις δύο ομάδες (ποσοστό επιτυχίας μόλις 30%).

Τα όρια όμως του τραγελαφικού, αποτέλεσμα μιας αλλοπρόσαλλης πολιτικής που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές να δίνουν πρώτα πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΤΕΙ-ΑΕΙ και μετά ενδοσχολικές για την απόκτηση πτυχίου, είναι η περίπτωση μαθητή στην Πιερία που επιτυγχάνει στα ΤΕΙ αλλά δεν έχει δικαίωμα να εγγραφεί σε αυτά. Πώς γίνεται αυτό;

Ο μαθητής δίνει κανονικά τις πανελλαδικές εξετάσεις στις οποίες συγκεντρώνει βαθμολογία ανώτερη του αριθμού των αναγκαίων μορίων (δηλ.πάνω από τη βάση). Στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις που έπονται, δεν προσέρχεται λόγω ασθενείας. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας εκείνη την μέρα λήγει η εξεταστική περίοδος του Ιουνίου 2009, περίοδο κατά την οποία, αυτή και μόνον, επιτρέπεται να εξεταστεί οποιοσδήποτε μαθητής σε ειδική εξέταση. Έτσι δεν λαμβάνει απολυτήριο και ως εκ τούτου δεν κατατάσσεται στους επιτυχόντες των ΤΕΙ.

Ο μαθητής όμως παίρνει το απολυτήριό του στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Και πάλι με βάση το νόμο δεν μπορεί να εγγραφεί σε κάποιο ΤΕΙ γιατί η βαθμολογία του στις πανελλαδικές εξετάσεις ακυρώθηκε.

Το θαύμα έγινε. Πρέπει να ξαναδώσει εξετάσεις τον Ιούνιο του 2010.
Απίστευτο; Παράλογο; Παράδοξο; Διαλέξτε.

Οι υπεύθυνοι αυτής της πολιτικής και υποψήφιοι σήμερα των δυο κομμάτων εξουσίας, με μεγαλόστομες διακηρύξει για την παιδεία, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στη νέα γενιά.
Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη γνώση και την ελπίδα για καλύτερη ζωή.

ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ ΘΕΜΗΣ,
ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ ΕΛΕΝΗ
Μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, από τις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου