Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΑ……

Σχόλιο του Θέμη Κοτσιφάκη, για τη νέα Υπουργό Παιδείας

Ένας μήνας θητεία της νέας Υπουργού Παιδείας με γενικόλογες δηλώσεις απέναντι στα μεγάλα εκπαιδευτικά προβλήματα.

-Υπόσχεται ένα διαφορετικό λύκειο με Εθνικό Απολυτήριο. Γεμάτο με περιφερειακές και πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτές όμως θα εντείνουν τον ανταγωνισμό και τα φροντιστήρια, και θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία.

-Διακηρύσσει την «αναβάθμιση» της χιλιοταλαιπωρημένης επαγγελματικής εκπαίδευσης με το Τεχνολογικό Λύκειο. Βασισμένο όμως στις ανάγκες της αγοράς. Καμία δέσμευση για ενσωμάτωση σε αυτό όλων των μορφών κατάρτισης που λειτουργούν στα άλλα Υπουργεία στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Υπόσχεται τη στήριξη των εκπαιδευτικών, αλλά με σύνδεση της περίφημης αξιολόγησής τους με τον μισθό και την εξέλιξή τους. Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αύξηση των μισθών τους, τη βελτίωση του εργασιακού status, την κατάργηση της ωρομισθίας, την καθιέρωση ουσιαστικής ετήσιας επιμόρφωσής τους.

-Διακηρύσσει την αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Χωρίς όμως να περιγράφονται τα χρονικά βήματα υλοποίησης του στόχου του 5%, που πιθανόν να μας προκύψει ως….. εκ θαύματος με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Εργασίας.

-Υπόσχεται το διάλογο με τους εκπαιδευτικούς φορείς. Παράλληλα όμως δηλώνει πως «το πρόγραμμά μας είναι αδιαπραγμάτευτο»!

Με όλα τα παραπάνω, μάλλον τη νεοφιλελεύθερη συνταγή των Βρυξελλών διαφαίνεται πως θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και στον τομέα της παιδείας, και όχι μια πολιτική που έχει πραγματικά ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου