Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ;

Σχόλιο του Θέμη Κοτσιφάκη, μέλους του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

Με ταχυδακτυλουργίες στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού αλλά και με αποσιώπηση των πλήρων στοιχείων για το υποσχόμενο πρόσθετο 1 δις ευρώ για την παιδεία το 2010 προσπαθεί η κυβέρνηση να αυξήσει εικονικά τα κονδύλια για την παιδεία.

Συγκεκριμένα, ενώ στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στον προϋπολογισμό του 2009 προβλέπονταν 815 εκατ. € για την εκπαίδευση, στο προσχέδιο του 2010 εμφανίζεται ως εκτίμηση πραγματοποιηθέντων δαπανών για το 2009, μόλις 535 εκατ. €, δηλ. 280 εκατ. € λιγότερα, ενώ εμφανίζει 1050 εκατ. € προβλεπόμενες δαπάνες για το 2010.


Με αυτό τον τρόπο, αφενός μεν εμφανίζεται διπλασιασμός των δαπανών στο ΠΔΕ για την εκπαίδευση το 2010 σε σχέση με το 2009, με ποσά που ουσιαστικά μεταφέρονται από τη μια χρονιά στην άλλη.

Άρα να που «βρέθηκε» το 1/3 περίπου του «μαγικού» ποσού του 1 δις που υπόσχεται η κυβέρνηση.

Αν δε υπολογίσουμε αντίστοιχα και τα κονδύλια που αναφέρονται στο σχέδιο δαπανών του ΠΔΕ για το 2010 και αφορούν την κατάρτιση (που έρχεται ως θεσμός σύμφωνα με τις εξαγγελίες στο Υπ. Παιδείας), θα ανακαλύψουμε πως μεταφέρονται με τον ίδιο τρόπο 135 εκατ. € από τον προϋπολογισμό του 2009 στο 2010.

Τέλος είναι φανερό πως στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, που δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά αναλυτικά στο προσχέδιο κατά υπουργείο, θα έχουμε μεταφορά των κονδυλίων τομέων των άλλων υπουργείων που μεταφέρονται στο Υπ. Παιδείας (όπως η κατάρτιση, η έρευνα κ.λπ.). Ελπίζουμε να μη γίνει με αυτά τα χρήματα προσπάθεια να εμφανιστεί μια εικονική αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Γιατί τότε θα μιλάμε για πλήρη εμπαιγμό από τη μεριά της κυβέρνησης.

Αναμένουμε…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου