Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΡΙΤΗΡΙΑ-ΛΑΣΤΙΧΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Σκόνη έχουν γίνει οι διακηρύξεις της Υπουργού Παιδείας για την αξιοκρατία στις επιλογές των στελεχών της εκπαίδευσης.
Πως γίνεται, άραγε, αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει η Υπουργός Παιδείας, κάθε φορά που αλλάζουν  οι κυβερνήσεις να αλλάζουν και τα στελέχη της εκπαίδευσης, από τους προϊσταμένους  εκπαίδευσης μέχρι τους διευθυντές των σχολείων;
Με αυτή τη νοοτροπία αντιμετωπίστηκαν οι επιλογές των στελεχών, οι αλλαγές στη σύνθεση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (δύο φορές σε λίγους μήνες), τα “δωράκια” στα «δικά μας παιδιά» (περιφερειακούς διευθυντές, προέδρους οργανισμών κ.λπ.) που βαφτίζονται εξ οφίτσιο σχολικοί σύμβουλοι (διάταξη στο νέο νόμο της δια βίου), και ο κατάλογος συνεχίζεται.....
Σε πρόσφατο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας  & Διά Βίου Μάθησης (Φ.361.23/7/11079,112094/Δ1, 29-9-2010) με θέμα:  «Διευκρινίσεις για τη διαδικασία πλήρωσης κενών – κενούμενων θέσεων διευθυντών - υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, προϊσταμένων δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων», αφού αναφέρεται πως λαμβάνονται υπόψη τα προβλεπόμενα από τη νέα νομοθεσία, προστίθεται και το εξής αμίμητο:  Σε περίπτωση που το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο κρίνει ότι κάποιος από τους υποψήφιους δε θα είναι αποτελεσματικός στην άσκηση των διευθυντικών καθηκόντων, αν και υπερτερεί κατά την αποτίμηση των κριτηρίων επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης και κατάρτισης και των κριτηρίων υπηρεσιακής κατάστασης και διοικητικής εμπειρίας (άρ. 14 Ν. 3848/2010), δικαιολογεί πλήρως και ειδικώς την απόφασή του”.
Με άλλα λόγια, «βάλτε παντού “δικούς μας ανθρώπους”» ανεξάρτητα από κριτήρια, «αρκεί να βρείτε και κάτι για να το αιτιολογήσετε». Σας δίνουμε και το γενικό επιχείρημα:  “Μη  αποτελεσματικός για την άσκηση των διευθυντικών καθηκόντων”.
Συγχαρητήρια, κυρία Υπουργέ της Παιδείας.
Συγχαρητήρια, κύριε Γενικέ Γραμματέα του υπουργείου, που υπογράφετε το έγγραφο αυτό.
Συγχαρητήρια, κύριε πρωθυπουργέ, καταλάβαμε πώς εννοείτε την αξιοκρατία και την αξιολόγηση στην κυβέρνησή σας.
Αθήνα 21-9-2010
ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ ΕΛΕΝΗ
ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ ΘΕΜΗΣ
http://thekotsi.blogspot.com/
ΜΕΛΗ ΔΣ ΟΛΜΕ

1 σχόλιο:

  1. Να δώσω ένα ανώνυμο και σχετικό και πρόσφατο παράδειγμα. Σε σχολείο που αποχώρησε ο διευθυντής με συνταξιοδότηση ήταν τρεις οι υποψήφιοι. <οι δύο είχαν αυξημένα προσόντα σε σύγκριση με τον τρίτο, ο οποίος τρίτος είχε μεγάλη προϋπηρεσία. Ο ένας από τους δύο πρώτους μαζί με τον τρίτο έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες και των μαθητών αλλά και του συλλόγου διδασκόντων πολλές φορές. Η άποψη των μαθητών είναι μη αναγράψιμη λόγω του νόμου περί ασέμνων. Ο ένας, που επιλέχθηκε, ήταν κολλητός της απερχόμενης διευθύντριας, του Χριστόδουλου, του τέως Διευθυντή Δευτεροβάθμιας, του δεξιού κομματάρχη δηλ. και του δεξιού προϊσταμένου εκπαίδευσης. Ο δεύτερος έχει την αγάπη των μαθητών, την απέραντη εκτίμηση των γονιών αλλά έχει αριστερή τοποθέτηση και αρθρογραφία.
    Επιλέχτηκε ο δεξιός με τη συναίνεση και των πράσινων συνδικαλιστών οι οποίοι επηρεάστηακν από τι κριτήρια; Ποιος ξέρει; Μάλλον η Διαμαντοπούλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή