Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΕΣΠΑ ...... ΓΙΑ ΦΑΓΩΜΑ

του Θέμη Κοτσιφάκη,

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ" 30-1-11

Τρομακτικές είναι οι επιπτώσεις που επιφέρει το βάρβαρο μνημόνιο και η πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και του ΔΝΤ και στη δημόσια εκπαίδευση. Ήδη, έχουν γίνει σκόνη οι διακηρύξεις της κυβέρνησης. Μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται σήμερα η προεκλογική της εξαγγελία ότι θα δοθεί το 5% του ΑΕΠ στην παιδεία μέχρι το 2013. Το 2,75% του ΑΕΠ που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός για την εκπαίδευση είναι αρνητικό ρεκόρ 35ετίας. 
Σε εποχές λοιπόν της πιο σκληρής λιτότητας για το λαό μας και περικοπής ακόμα και των πιο στοιχειωδών δαπανών για τα σχολεία,  σε εποχές που δεν πληρώνονται ακόμα και τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτικών, σε εποχές που  το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει ευρύ κύκλο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων, σε εποχές όπου με το μνημόνιο 3  η κυβέρνηση συστήνει επιτροπή «κομμάντος» υπό την επίβλεψη της τρόικας για να επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στην εκπαίδευση, σε τέτοιες εποχές συνεχίζεται η προκλητική διασπάθιση  χρημάτων από το ΕΣΠΑ στο χώρο της εκπαίδευσης.
Αποτελεί πρόκληση, όπως και να το δει κανείς, να συνεχίζεται η διάθεση των κονδυλίων αυτών όχι για να ανακουφίσουν την πληγωμένη από προϋπολογισμό και μνημόνιο εκπαίδευση, αλλά για να μοιράζονται εκατομμύρια ευρώ σε συμβούλους και παρασυμβούλους, σε ιδιωτικές εταιρείες και στους γνωστούς πάντα «πρόθυμους» να συμβάλουν σε μι ακόμα αντιεκπαιδευτική «μεταρρύθμιση».
 Αποτελεί πράγματι πρόκληση υπό τις σημερινές συνθήκες να δίνονται σαράντα τρία εκατομμύρια (43 εκ.) € για την «ενίσχυση της ποιότητας της διαχείρισης», τη «δημοσιότητα» και την «πληροφόρηση» από τα οποία διατίθενται σε 9, 5 εκ. € για Σύμβουλο δημοσιότητας, 4 εκ. € για υπηρεσίες δημοσιότητας, προβολής και πληροφόρησης, 12 εκ. € για υπηρεσίες συμβούλου υποστήριξης!!
Ας δούμε όμως και ορισμένα άλλα χρημαδοτούμενα έργα που θα συμβάλλουν σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας στην «αναβάθμιση» της εκπαίδευσης:
·         500.000 € για δημοσκοπήσεις κοινής γνώμης και «Έρευνες για θέματα παιδείας»,
·         1.150.000 € για αποτύπωση-αξιολόγηση και δημιουργίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, για την Ειδική Αγωγή και  Εκπαίδευση,
·         60.000 €  για την καταγραφή βεβαιώσεων, πιστοποιητικών, τίτλων σπουδών,
·         343.150 € για να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση στην ΤΕΕ,
·         70.000 € για μελέτη για την  «αναβάθμισης της διοίκησης της εκπαίδευσης»,
·         70.000 €. για μελέτη για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση,
·         300.000 €. για τον σύμβουλο αξιολόγησης,
·         450.000 € για σύμβουλο επικοινωνιακής στρατηγικής,
·         70.000 € για σύμβουλο για τη συγχώνευση των φορέων του Υπ.Παιδείας,
·         100.000 € για σχέδιο δράσης για την υλοποίηση νέας εθνικής στρατηγικής για τη διά βίου μάθηση.
Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος……

Είναι γεγονός ότι αρκετά κονδύλια διατίθενται στην εκπαίδευση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω του ΚΠΣ παλαιότερα και του ΕΣΠΑ τώρα.
Η παρέμβασή μας ήταν πάντα στη λογική  να διατίθενται όλα τα χρήματα για τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης εκφράζοντας παράλληλα και την έντονη αντίθεσή μας στο συνολικό προσανατολισμό του ΚΠΣ παλαιότερα και του ΕΣΠΑ σήμερα.
Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει πως χάνεται  μια σημαντική ευκαιρία για την ελληνική εκπαίδευση, να αξιοποιηθούν τα σημαντικά κονδύλια του ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ, κυρίως για τη βελτίωση των υποδομών της εκπαίδευσης, αλλά και την εφαρμογή, επιτέλους, της ουσιαστικής επιμόρφωσης (ετήσιας διάρκειας) των εκπαιδευτικών.
Είναι προκλητικό, την ώρα που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έκρινε «αντιπαιδαγωγικό» το θεσμό των Αθλητικών Τμημάτων και τα κλείνει, την ώρα που προωθείται η συγχώνευση/κατάργηση σχολικών μονάδων, την ώρα που καταργείται η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και η Ενισχυτική Διδασκαλία, την ίδια ώρα να γίνεται «πάρτι» με τα χρήματα του ΕΣΠΑ.
Η υπουργός Παιδείας δεν απαντά στην ουσία των καταγγελιών μας και ονομάζει τις προτάσεις μας για το συνολικό αναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ «λαϊκισμό».  Ενοχλεί φαίνεται την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η ανάδειξη του ζητήματος αυτού.  Έχουν αποφασιστεί αυτά, μας λέει το Υπ.Παιδείας σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή επιτροπή  από το 2007 και δεν μπορούν να αλλάξουν. Δικομματική συναίνεση λοιπόν και εδώ. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν,  η ουσία της πολιτικής μένει….
Από την άλλη μεριά, αυτή την περίοδο μας έχουν «αλλάξει τα φώτα» σε εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά, έχουν έρθει τα πάνω κάτω σε προϋπολογισμούς από κυβέρνηση και τρόικα  και προσπαθούν να μας πείσουν πως τα θέσφατα που αποφάσισε η Ελληνική Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2007 για το ΕΣΠΑ δεν μπορούν να αλλάξουν. Πολύ χοντρό ψέμα για να το φάμε…..
Είναι πρόκληση να συνεχίζεται αυτή η πολιτική.
Άμεσα απαιτείται να γίνει αναπροσανατολισμός των κονδυλίων του προγράμματος αυτού με στόχο όλη η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ να κατευθυνθεί στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου