Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΓΑΛΛΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Θ.ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ L’US ΤΗΣ SNES-FSU,  ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΔΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΡΏΤΗΣΗ: Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία έχουν προφανώς φέρει σε χειρότερη κατάσταση τις χώρες ασκώντας καθοδική πίεση στους μισθούς, στις δημόσιες υπηρεσίες (ειδικότερα στην εκπαίδευση), στις συντάξεις και στο επίπεδο διαβίωσης. Ως συνδικαλιστές, ποια είναι η ανάλυσή σας για την κατάσταση και τον ρόλο που διαδραμάτισε το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με πρόσχημα την οικονομική κρίση Ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν επιβάλλει στο ελληνικό λαό μια σκληρή  και πρωτοφανή πολιτική λιτότητας με περικοπές μισθών, μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας και υποβάθμισης όλων των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Όλος ο δημόσιος πλούτος της χώρας ξεπουλιέται, οι δημόσιες επιχειρήσεις (ρεύμα, νερό, συγκοινωνίες) ιδιωτικοποιούνται. Νέες φορολογίες επιβάλλονται ενώ αυτοί που δημιούργησαν την κρίση (το μεγάλο κεφάλαιο και οι τράπεζες) όχι μόνο δεν πληρώνουν αλλά κερδίζουν και από την κρίση.
Πιστεύουμε πως η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι η αρχή, το πείραμα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη εφαρμόζονται ή σχεδιάζεται να εφαρμοστούν ανάλογες πολιτικές (ιδιαίτερα  στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου).
Με τις  νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούνται σήμερα στην Ευρώπη οι κυρίαρχες δυνάμεις (και με την αρωγή του ΔΝΤ) επιχειρούν, μέσω του χρέους και των δυσβάσταχτων δανεισμών που επιβάλλουν στους λαούς, να αφαιρέσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην  Ευρώπη, να μειώσουν το κόστος της εργασίας, να επιβάλλουν εργασιακές συνθήγκες μεσαίωνα.

ΕΡΏΤΗΣΗ: Όσον αφορά στην οικονομική κρίση, κατά την άποψή σας, ποιος είναι ο ρόλος που πρέπει  να διαδραματίσουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις, και ειδικότερα οι εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές ενώσεις;  Ποιες εναλλακτικές λύσεις θα πρέπει να τεθούν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών αλλά και όλων των εργαζομένων αναγνωρίζουμε  ότι το πρόβλημα σήμερα είναι βαθειά πολιτικό. Είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ προσπαθούν να μεταφέρουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία, στους εργαζόμενους. Πιστεύουμε πως απαιτείται ευρύτερος συντονισμός των συνδικάτων όλων των εργαζομένων σε κάθε χώρα αλλά επίσης είναι αναγκαίο, σήμερα περισσότερο από ποτέ, να γίνει πράξη ο αγωνιστικός συντονισμός όλων των ομοσπονδιών των χωρών της Ευρώπης. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε την κοινή δράση και κινητοποίηση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Πρέπει να αναλάβουμε το επόμενο διάστημα κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού στην εκπαίδευση και στην εργασία.
Υπάρχει λύση.  Υπάρχει άλλη εναλλακτική πολιτική.
Να καταργηθεί το βάρβαρο και δουλοπρεπές μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - Δ.Ν.Τ.
·                     Το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Δεν το αναγνωρίζουμε.
·                     Να αυξηθεί η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, των χρηματιστηριακών συναλλαγών  και της εκκλησιαστικής περιουσίας.
·                     Να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα προϊόντα-υπηρεσίες πολυτελείας και να μειωθεί στα είδη πρώτης ανάγκης.
·                     Να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες.
·                     Να ληφθούν μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής εκείνων που συστηματικά φοροδιαφεύγουν.

ΕΡΏΤΗΣΗ: Τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες. Έχετε ήδη σχεδιάσει άλλες κινητοποιήσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην Ελλάδα η Κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσα στον Ιούνη να ψηφίσει τα νέα βάρβαρα μέτρα που συμφώνησε με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Η συνομοσπονδίες εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η ΟΛΜΕ αλλά και όλα τα συνδικάτα στη χώρα ετοιμάζουν απεργίες και διαδηλώσεις τις μέρες ψήφισης αυτών των μέτρων από τη βουλή. Συμπορευόμαστε με τα νέα κινήματα των αγανακτισμένων πολιτών που βρίσκονται για πάνω από 20 μέρες στις πλατείες της χώρας. Στην πλατεία συντάγματος στο κέντρο της Αθήνας έχει μεταφερθεί ο αγώνας όλων των εργαζομένων, όλων των πολιτών της χώρας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Συμμετέχουμε στην πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις στις 21/6, οργανώνοντας και στην Ελλάδα μαζικά συλλαλητήρια.
Είμαστε βέβαιοι πως και σε αυτή τη μεγάλη μάχη τελικά οι εργαζόμενοι, οι λαοί της Ευρώπης θα νικήσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου