Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΜΙΛΙΑ του Θ.ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ, ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, 23-5-14


Φίλες και φίλοι
Συμπολίτες αυτής της πόλης
Αισθάνομαι μεγάλη τιμή απόψε να μιλώ στην πόλη που γεννήθηκα και ζώ
Στην πόλη των γονιών μου
Τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά
Ο λαός μας με ενθουσιασμό ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη αλλαγή
Αυτός λοιπόν ο Μάης είναι ο Μάης της ελπίδας.
Αυτός ο Μάης είναι ο Μάης των αγώνων που συνεχίζονται και ζητούν δικαίωση και στην κάλπη.
Αυτός ο Μάης μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα αλλάξουμε επιτέλους σελίδα σε αυτό τον τόπο.
Αυτός ο Μάης σημαίνει την ώρα της ανατροπής όλων εκείνων των πολιτικών που η κυβέρνηση μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ σχεδιάζουν και υλοποιούν σε βάρος μας.

Πολιτικών που διαλύουν τις ζωές μας, εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, καταπατούν τα δημοκρατικά και εργασιακά μας δικαιώματα, κατακρεουργούν μισθούς και συντάξεις, επιβάλλουν χαράτσια και περικοπές στα κοινωνικά αγαθά. Οι νέες εργασιακές σχέσεις και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οδηγούν στον εργαζόμενο μερικής απασχόλησης και αμοιβής και προδιαγράφουν ένα ζοφερό εργασιακό και κοινωνικό μέλλον για τη νέα γενιά.

Η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια, η ασφάλιση, έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές.
Οι δαπάνες για την παιδεία μειώνονται όλο και περισσότερο και είμαστε ήδη η τελευταία χώρα ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης αλλά και παγκόσμια. Σχολεία συγχωνεύονται και κλείνουν, οι εκπαιδευτικοί λιγοστεύουν, οι σχολικές τάξεις ασφυκτιούν από μαθητές, οι γονείς υποχρεώνονται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία. Σημαντικές εκπαιδευτικές λειτουργίες ακυρώνονται και υποστηρικτικοί θεσμοί όπως η ενισχυτική διδασκαλία καταργούνται. Η κυβέρνηση προχωρά στην ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση του σχολείου και ιδιαίτερα του λυκείου από τις εξετάσεις και τη βαθμοθηρία. Μετά τις εκλογές έχει σχεδιάσει να εφαρμόσει σύστημα πανελλαδικού τύπου εξετάσεων σε όλες τις τάξεις του λυκείου μέσα από την νεοσύστατη τράπεζα θεμάτων με προφανή αποτελέσματα την αύξηση της σχολικής αποτυχίας και με στόχο να οδηγήσει μεγάλο αριθμό μαθητών στην πρόωρη κατάρτιση και τη μαθητεία μετά το γυμνάσιο.
Νοσοκομεία, ιατρεία, υγειονομικοί οργανισμοί συγχωνεύονται και κλείνουν κι αυτοί. Η δημόσια πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα διαλύεται μέρα τη μέρα.
Κάθε πολίτης καλείται να αγοράσει με το πενιχρό του εισόδημα τις υπηρεσίες υγείας. Βιώνουμε όλοι καθημερινά τη δυσκολία του εργαζόμενου και του συνταξιούχου να έχουν το γιατρό τους, τα φάρμακά τους, την υγειονομική τους περίθαλψη που έχουν ανάγκη.
Οι συντάξεις του ασφαλιστικού μας συστήματος καταρρέουν  συνολικά ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής του «μόνοι τους τα έφαγαν», καθώς ξέρουμε πολύ καλά πού και πως κατασπατάλησαν τις προηγούμενες δεκαετίες τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων για να τα απογυμνώσουν από κάθε περιουσιακό στοιχείο που δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων αυτής της χώρας. Και τα τελευταία χρόνια υπέστησαν δραματικό κλάδεμα με το περίφημο κούρεμα.
Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας, των κερδοφόρων δημόσιων οργανισμών, των λιμανιών, των πανέμορφων παραλιών μας, η εκποίηση των κοινωνικών αγαθών όπως το ρεύμα, το νερό, οι συγκοινωνίες είναι στην καθημερινή ατζέντα της κυβέρνησης και της τρόικας. Πουλάνε τα πάντα για να ξεπληρωθούν οι τοκογλύφοι.
Είναι φανερό πως αυτή η πολιτική δεν έχει τελειωμό. Το 2009 μας έχωσαν στο μνημόνιο γιατί είχαμε υψηλό χρέος, 120% επί του ΑΕΠ. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, υπόσχονται, αλλά υπόσχονται ψέματα, συνειδητά λένε ψέματα, πως τάχα τελειώνει το μνημόνιο. Τελειώνει, ενώ το δημόσιο χρέος έχει φτάσει το 175%. Για να συνεχίσουμε τον αέναο κύκλο των μνημονίων της λιτότητας.
Όμως δεν μπορούν πια να μας κοροϊδέψουν. Έχουμε βιώσει στη καθημερινότητα της ζωής μας αυτή την βάρβαρη πολιτική. Αυτό όμως που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, όχι μόνο γιατί το έχουμε βιώσει στο πετσί μας, αλλά και γιατί αποκαλύπτεται καθημερινά, είναι ότι οι ίδιοι οι κυβερνώντες, η ίδια η συγκυβέρνηση και η τρόικα, έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν αυτή την πολιτική.
Άλλωστε, δεν αφήνει περιθώριο η συμφωνία και η Έκθεση της ΕΕ που είδε το φως της δημοσιότητας μόλις πριν λίγο καιρό.
Δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί όσο κι αν θα το προσπαθούν. Όσο και θέλουν να μας παραπλανήσουν πως ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα. Το νέο μνημόνιο, τα νέα μέτρα είναι αποφασισμένα, είναι γεγονός. Αλλά τα αφήνουν για μετά τις εκλογές της 25ης του Μάη.
Οι υπογραφές τους όμως είναι δίπλα - δίπλα φαρδιές πλατιές, της κυβέρνησης και των τροϊκανών. Με τις υπογραφές τους  δηλώνουν πως θα πάρουν όποια άλλα πρόσθετα μέτρα χρειαστεί και τα υποδείξουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι.
Μας βγάζουν τη γλώσσα και επιχειρούν  να μας κοροϊδέψουν ακόμα μια φορά. Να μας πουν πως τώρα βγαίνουμε από το μνημόνιο. Να μας πουν πόσο καλή ήταν η πολιτική τους, μια πολιτική που γνωρίζουμε καλά πως σπέρνει μόνο τη φτώχεια και τη δυστυχία.
Επιχειρούν να μας πείσουν ότι η αλήθεια είναι αυτά που λένε στα δελτία των οκτώ. «Βγήκαμε στις αγορές, έρχεται η ανάπτυξη, τα δύσκολα πέρασαν».
Μόνο που τα ίδια μας είπαν και το 10 για το 11, το 11 ότι έρχεται η ανάπτυξη το 12, αλλά και το 13 για το 2013, το 13 πάλι ανάπτυξη υπόσχονταν για το 14 και τώρα το 14 για το 15.
Δεν θα ανεχθούμε άλλο τα ψέματά τους. Αυτή τη φορά δεν θα μας ξεγελάσουν. Αυτή τη φορά θα στους σταματήσουμε.
Φτάσανε στο σημείο να μην αναγνωρίζουν ακόμα και δικαστικές αποφάσεις όταν δικαιώνουν εργαζόμενους, όπως πρόσφατα για τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.
Μας λένε μην ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστε τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης, ψηφίστε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ –ΕΛΙΑ για να μη διαταραχθεί η σταθερότητα. Για πια σταθερότητα μιλάνε,όταν δεν γνωρίζουμε τι θα μας ξημερώσει η κάθε μέρα; Δεν ξέρουμε αν αύριο έχουμε δουλειά –όσοι δεν είναι ήδη άνεργοι- δεν ξέρουμε πόσος θα είναι ο μισθός μας και η σύνταξή μας, αν θα αντέξουμε να έχουμε σπίτι ή θα μας το πάρει η εφορία, αν θα μπορούμε να πληρώσουμε τα χαράτσια και τους φόρους.
Και η νέα γενιά που πλήττεται δραματικά; Ποιο θα είναι το μέλλον αυτού του τόπου όταν αναγκάζει τους νέους και τις νέες μας να ξενιτεύονται; όταν τα καλύτερο μυαλά αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σαν τους παππούδες μας πριν από δεκαετίες;
Αυτό  το κακό πρέπει να σταματήσει. «Είναι εθνική επιταγή» όπως θα επαναλάμβανε σήμερα αν ζούσε ο ποιητής Γ.Σεφέρης.
Ήρθε η ώρα της ανατροπής.
Αυτές οι ευρωεκλογές μας βάζουν ένα σημαντικό, ιστορικό θα έλεγα καθήκον.
Οργανώσαμε σαν εργαζόμενοι, σαν λαός, αμέτρητες κινητοποιήσεις αυτά τα τέσσερα χρόνια. Κινητοποιήσεις μικρές ή μεγάλες. Κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο.
Ήρθε η ώρα αυτός ο αγώνας αυτός να βρει τη δικαίωσή του. Με μια μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα είναι νίκη ολόκληρης της Ευρωπαίκής Αριστεράς, όλων των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης και ιδιαίτερα των χωρών του νότου. Απέναντι στην Ευρώπη της ανεργίας, απέναντι στα μέτρα μιας εξοντωτικής λιτότητας, απέναντι στην εργασιακή επισφάλεια και στην επιβολή των ισχυρών και του κεφαλαίου, να ορθώσουμε το ανάστημά μας, το ανάστημα του λαού.
Μας θεωρούν το πειραματόζωο της πολιτικής τους. Αυτής της βάρβαρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που δεν νοιάζεται για τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους αλλά για τα κέρδη των τραπεζιτών και του μεγάλου – κυρίως γερμανικού – κεφαλαίου.
Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή προοπτική εμείς αντιτάσσουμε μια άλλη Ευρώπη ριζικά διαφορετική. Μια Ευρώπη ειρηνική, από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια. Μια Ευρώπη κοινωνική, στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και τη σύνταξή τους. Μια Ευρώπη των κοινωνικών δικαιωμάτων, όπου η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια και η ασφάλιση θα είναι κοινωνικά αγαθά με ελεύθερη πρόσβαση για όλους. Μια Ευρώπη οικολογική, στην οποία η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα εξαρτάται από τα κέρδη, αλλά θα είναι κριτήριο για την παραγωγή και την κατανάλωση. Μια Ευρώπη στην οποία ο πολιτισμός αποτελεί βασικό αξιακό στοιχείο ταυτότητας και η πολυπολιτισμικότητα στοιχείο κοινωνικής συνοχής και εμπλουτισμού. Μια Ευρώπη δημοκρατική, που δεν θα αφήνει ούτε τον ελάχιστο χώρο στην ακροδεξιά φασιστική και ναζιστική βία.
Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα για να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, με κυβέρνηση της Αριστεράς. Για να γίνει η λιτότητα παρελθόν. Να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος τους χρέους και να πραγματοποιηθεί Ευρωπαϊκή διάσκεψη για αυτό. Για να επιστραφούν όσα μας οφείλει η Γερμανία από την κατοχή. Για να μην αναγκαστούν να πληρώνουν ακόμα και τα τρισέγγονά μας. Λέμε όχι στους εκβιασμούς.
Την Κυριακή 25 Μάη είναι η ώρα με την ψήφο μας να πούμε «δεν πάει άλλο». Ήρθε η ώρα η ψήφος μας να συμπυκνώσει τους αγώνες που δίνει ο λαός μας τέσσερα χρόνια τώρα για να βάλλουμε ένα τέλος σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Να δώσουμε θετική ψήφο στην Αριστερά, στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ευρωπαϊκή Αριστερά.
Να στείλουμε και με την ψήφο μας μια βροντερή, ρητή εντολή προς τη συγκυβέρνηση του Σαμαρά και του Βενιζέλου: Καταστρέψατε τη χώρα μας – ήρθε η ώρα να Φύγετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου