Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΑΝΕΞΟΔΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΘΕΜΗ ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ, ΣΧΕΤΙΚΑ  ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ.
Δεκατέσσερα  χρόνια μετά τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση Αρσένη», επιτέλους οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν πως άλλο είναι το απολυτήριο Λυκείου και άλλο η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι αποφάσισαν να τα διαχωρίσουν από την τρέχουσα (!!)  σχολική χρονιά.
Έπρεπε να θυσιαστούν πολλές γενιές μαθητών και μαθητριών για γίνει αυτό αντιληπτό;
Θα ζητήσουν τουλάχιστον συγγνώμη αυτοί που με την πολιτική τους θάψανε τα όνειρα των παιδιών κάτω από έναν ατέλειωτο εξεταστικό μαραθώνιο;
Αλλά και αυτό που είναι αυτονόητο και έπρεπε να έχει γίνει
από το 1997, γίνεται μόνο για ένα τμήμα μαθητών και όχι για όλους, δημιουργώντας και με αυτό τον τρόπο διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις μέσα στο σχολείο από πολύ νωρίς. Έτσι θα έχουμε δύο ταχυτήτων μαθητές.
Μόνη λύση είναι αυτό που το εκπαιδευτικό κίνημα έχει διατυπώσει: για όλα τα παιδιά το απολυτήριο Λυκείου να αποκτιέται με ενδοσχολικές εξετάσεις και να ακολουθεί η επιλογή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά την αποφοίτηση από αυτό. Μόνο έτσι θα αποδεσμευτεί πραγματικά το Λύκειο από την πρόσβαση στην επόμενη βαθμίδα.
Δεν μπορώ να μην σημειώσω και την «πονηρή» πλευρά της εξαγγελίας του Υπουργείου: την αιφνίδια, «ανέξοδη» και πλασματική βελτίωση των επιδόσεων  στις πανελλαδικές, που θα προκύψει από τη μη συμμετοχή των κατά τεκμήριο πιο αδύναμων μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου