Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΟ NUT (TORQUAY 6-8/4/12) (ΕΘΝΙΚH ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ)


Πραγματοποιήθηκε από τις 6-8/4/12 στο Τορκύ της Μεγ. Βρεττανίας το ετήσιο συνέδριο της NUT, της μεγαλύτερης ομοσπονδίας εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στη χώρα αυτή.
Για πρώτη φορά ήταν καλεσμένη η ΟΛΜΕ σε συνέδριο της NUT, γεγονός που επιβεβαιώνει την διεθνή αναγνώριση της ομοσπονδίας μας ανάμεσα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις παγκόσμια.
Την ΟΛΜΕ εκπροσώπησε ο Γ.Γραμματέας του ΔΣ, Θέμης Κοτσιφάκης, οποίος και χαιρέτησε τις εργασίες του συνεδρίου.






  
Σημαντικές οι εμπειρίες που αποκομίσαμε από το συνέδριο αυτό.
Διαπίστωση πρώτη: οι οικονομικές περικοπές στην εκπαίδευση, μισθών και συντάξεων έχουν ήδη εφαρμοστεί και στην Μ.Βρεττανία. η κυβέρνηση προωθεί αυτόν τον καιρό την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 68, καθώς και την αύξηση των ωρών εργασίας των σχολείων και των εκπαιδευτικών.
Διαπίστωση δεύτερη: παρά το γεγονός πως τα εκπαιδευτικά συνδικάτα αποφασίζουν με δυσκολία απεργιακές κινητοποιήσεις, αναπτύσσουν μια ενδιαφέρουσα δράση για πολλά θέματα, μέσα από πρωτότυπες (για τα δικά μας δεδομένα) καμπάνιες για εκπαιδευτικά και εργασιακά ζητήματα. «Σώστε τα σχολεία μας», προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιολόγηση-κατηγοριοποίησή τους, «Όχι στις ακαδημίες-υπερασπίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση», «Αγαπώ το σχολείο της περιοχής μου», «Όχι περικοπές στην εκπαίδευση», «Δίκαιες συντάξεις για όλους»,   «Οι εκπαιδευτικοί λένε όχι στο πάγωμα των μισθών» κ.λπ. Στις καμπάνιες αυτές τυπώνουν και διαδίδουν ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό (αφίσες, φυλλάδια, αυτοκόλλητα, μπαλόνια κ.ά.), συλλέγουν υπογραφές κ.λπ.
Διαπίστωση τρίτη: τα συνδικάτα παράγουν αρκετό και ενδιαφέρον υλικό υποστήριξης των μελών τους για την καθημερινή εκπαιδευτική και εργασιακή τους ζωή. Για παράδειγμα έπεσε στα χέρια μου υλικό για αντιρατσιστική και φιλειρηνική εκπαίδευση. Εκδίδουν υλικό υποστήριξης των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών τους στα σχολεία. Υλικό για τους νέους εκπαιδευτικούς και τα δικαιώματά τους κ.λπ.



 Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στη Μ. Βρεττανία ψήφισαν απεργία για τις συντάξεις, τους μισθούς και τις εργασιακές απώλειες
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των συζητήσεων στο συνέδριο ήταν για την προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Τόσο το συνέδριο της NUT όσο και η άλλη μεγάλη οργάνωση εκπαιδευτικών στη χώρα η NASWUT, αποφάσισαν περαιτέρω κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απεργίας. Οι οργανώσεις διαφωνούν ριζικά με την πολιτική της κυβέρνησης Κάμερον σχετικά με τις συντάξεις του δημόσιου τομέα.
Οι τελευταίες κινήσεις των δύο συνδικάτων σημαίνουν ότι στα σχολεία σε όλη τη χώρα είναι πιθανόν να ξεκινήσουν απεργίες από το καλοκαίρι και εξής.
Στο συνέδριό της NUT πέρασε ψήφισμα με το οποίο καλείται το συνδικάτο να δουλέψει στις τοπικές του ενώσεις με τον «σκοπό να οργανώσει μια ακόμη 24ωρη εθνική απεργία πριν το τέλος Ιουνίου».
Η απόφαση ορίζει για το διοικητικό συμβούλιο να «επιδιώξει να οικοδομήσει μια συμμαχία συνδικάτων με δέσμευση για περαιτέρω απεργιακή δράση κατά το θερινό τρίμηνο και επιπλέον για συντριβή των κυβερνητικών προτάσεων».


Σαφής απόρριψη της κυβερνητικής πολιτικής για τις συντάξεις
«Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και των οργανώσεών τους έχουν σαφώς απορρίψει την κυβερνητική πολιτική το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών», υπογράμμισε η Γ.Γ. της NUT, Christine Blower.
«Το συνέδριο του NUT συμφώνησε τώρα σε μια ενιαία στρατηγική και θέση στο να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε δράση, ώστε να ενεργοποιήσουμε την απόρριψη των συντάξεων και να κερδίσουμε κάτι καλύτερο για τα μέλη μας, με στόχο να μην πρέπει να εργάζονται περισσότερο χρόνο, να πληρώνουν περισσότερα και παίρνουν λιγότερα».
Η NUT έχει διακηρύξει ότι οι κυβερνητικές προτάσεις θα αφήσουν τους εκπαιδευτικούς να πληρώνουν περισσότερα για τις συντάξεις τους, να εργάζονται περισσότερο χρόνο και παίρνουν λιγότερα, όταν συνταξιοδοτηθούν.
Διασφάλιση των συμφερόντων των εκπαιδευτικών
Η NASWUT πέρασε ψήφισμα που υποστηρίζει ότι η συνέχιση της εκστρατείας για απεργιακή δράση είναι «το καλύτερο μέσο προστασίας και διασφάλισης των συμφερόντων των εκπαιδευτικών και της δημόσιας εκπαίδευσης μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές». Προειδοποιεί ότι ενόψει μιας «άγριας και άδικης επίθεσης εναντίον των εκπαιδευτικών, θα είναι ουσιώδες να εντατικοποιήσουμε την εκστρατεία για απεργιακή δράση».
Ο ταμίας της NASWUT, Brian Cookson είπε ότι έχει γίνει μια «χωρίς προηγούμενο, άγρια, με προκατάληψη και ολοκληρωτικά άδικη επίθεση ενάντια στον δημόσιο τομέα» τα τελευταία δύο χρόνια.
Εξήγησε ότι η εκπαίδευση είναι στο μέτωπο μιας επίθεσης ενάντια στα δίκαια των εργαζομένων, με μειώσεις μισθών και αυξήσεις των κρατήσεων για τις συντάξεις.
«Ως εκπαιδευτικοί είμαστε εξαίρετοι επαγγελματίες και θα πρέπει να μας συμπεριφέρονται ανάλογα. Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού δεν είναι επιστήμη των πυραύλων, είναι ακόμη πιο δύσκολο! Θέλουμε να επιτύχουμε το καλύτερο για τα παιδιά που διδάσκουμε. Νοιαζόμαστε για το μέλλον. Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση είναι δικαίωμα».

Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να πληρώσουν για την οικονομική κρίση
Η Εκπαιδευτική Διεθνής (ΕΙ) στηρίζει τις οργανώσεις στην Μεγάλη Βρετανία στον αγώνα τους να γίνουν τα δικαιώματά τους σεβαστά από τις αρχές των χωρών τους.
«Ως εκπρόσωποι  30 εκατομμυρίων εκπαιδευτικών σε όλο τον κόσμο, θα συνεχίσουμε την εκστρατεία ενάντια στη φτώχεια και για το δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση, για την υπεράσπιση της εργασίας, των αξιοπρεπών μισθών και συντάξεων και για το μέλλον μιας δημοκρατικής εκπαίδευσης», είπε η πρόεδρος της ΕΙ Susan Hopgood που απεύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο της NUT .
«Οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση και δεν θα πρέπει να υποχρεωθούν να πληρώσουν το τίμημα», τόνισε. H πρόεδρος της EI αποδοκίμασε το γεγονός ότι πολλές κυβερνήσεις, που αντιμετωπίζουν αυξανόμενο δημόσιο χρέος και περικοπές του προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα της αποτυχίας του οικονομικού τομέα, εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, την απορρύθμιση του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού, την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων για συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Είμαι βαθιά προβληματισμένη από την αυξανόμενη κρατική κατάχρηση και τη μετατροπή των εκπαιδευτικών, άλλων δημοσίων υπαλλήλων και συνδικαλιστών σε αποδιοπομπαίους τράγους κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε η Hopgood.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Με μεγάλο ενδιαφέρον υποδέχθηκαν οι Βρεττανοί εκπαιδευτικοί τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΟΛΜΕ στο συνέδριο της NUT. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως η ομοσπονδία εκπροσωπήθηκε σε  τρείς ακόμη παράλληλες εκδηλώσεις του συνεδρίου.
Η πρώτη, οργανώθηκε από την NUT και είχε θέμα την παγκόσμια αποφυγή φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων και τις επιπτώσεις της στην εκπαίδευση.
Η δεύτερη, οργανώθηκε από τη συλλογικότητα «καμπάνια για μια δημοκρατική και αγωνιστική ομοσπονδία» και είχε θέμα την αναγκαιότητα της ανάπτυξης διεθνούς αλληλεγγύης των αγώνων των εκπαιδευτικών. Η πρώην πρόεδρος της NUT, Marion Compton, η οποία ήταν από τους οργανωτές της εκδήλωσης αυτής, έχει οργανώσει την ιστοσελίδα www.teachersolidarity.com, στην οποία μπορεί να βρει κανείς νέα από τους αγώνες στην εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο.

Η τρίτη εκδήλωση, οργανώθηκε από τη σοσιαλιστική συμμαχία εκπαιδευτικών και είχε θέμα «λιτότητα και αντίσταση».

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ παγκόσμια αποφυγή φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων και τις επιπτώσεις της στην εκπαίδευση
Στην πρώτη εκδήλωση παρουσιάστηκε, μια σημαντική μελέτη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών (Education International - E.I.) με τίτλο: «Παγκόσμια Εταιρική Φορολόγηση και Πόροι για Ποιοτικές Δημόσιες Υπηρεσίες». Ο εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ παρουσίασε στοιχεία από τη φορολογία στην Ελλάδα. Τέλος μαθητές που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα υποστήριξης της εκπαίδευσης στο Μαλάουι παρουσίασαν την εμπειρίας τους.

 Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ Ε.Ι. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Η μελέτη αυτή, που έγινε από το Ινστιτούτο Ερευνών της E.I. για λογαριασμό του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Global Unions), υπογραμμίζει τη σοκαριστική έκταση της φοροδιαφυγής από τις πολυεθνικές εταιρείες, που αγγίζει τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Αυτή η μελέτη της E.I. είναι συνέχεια μιας προηγούμενης μελέτης που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο 2010, με την οποία υπολογίστηκε ότι τα τρέχοντα συνολικά αποθέματα μόνο από τους μη κατοίκους, σε OFFSORE εταιρείες και άλλες κρυφές διαδικασίες, πλησίαζαν τα 10 τρισ. δολάρια. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα νησιά Κέιμαν είναι στην κορυφή αυτής της λίστας.
Το Φεβρουάριο του 2008 η αγγλική συνδικαλιστική ομοσπονδία TUC δημοσίευσε μια αναφορά σύμφωνα με υπολογισμούς της οποίας 25 δισ. £ χάνονται ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο από την αποφυγή φορολόγησης. Τα 12 δισ. £ από αυτά ετησίως προέρχονται από την αποφυγή φορολόγησης από τις 700 μεγαλύτερες εταιρείες. Αυτό το σοκαριστικό επίπεδο φοροδιαφυγής επιβεβαιώθηκε από έρευνα του προγράμματος «Πανόραμα του BBC» που κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2009.
Η μελέτη της E.I. δείχνει πώς οι ισχυρές πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν την παγκόσμια εμβέλειά τους για να αποφύγουν να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αυτό το πετυχαίνουν πρώτα απ’ όλα μέσω στρατηγικών που αξιοποιούν τα «παραθυράκια» στους νόμους και μέσω OFFSORE «φορολογικών παραδείσων». Η μελέτη υπογραμμίζει τις εξωφρενικές στατιστικές σύμφωνα με τις οποίες περίπου το 60% του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου στην πραγματικότητα δρομολογείται μέσω «φορολογικών παραδείσων».
Είναι γεγονός ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα δεν αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα. Δείχνουν την προσπάθεια, την πολιτική επιλογή, καλύτερα, του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος να διαλύσει το κοινωνικό κράτος και τις παροχές του σε όλο τον κόσμο. Να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, να συγκεντρώσει τον παγκόσμιο πλούτο  σε όλο και λιγότερα χέρια. Βέβαια, το επίπεδο ανάπτυξης του κοινωνικού κράτους και των παροχών του είναι διαφορετικό από χώρα σε χώρα, άρα και οι αντοχές του διαφορετικές στην επίθεση της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει υπάρξει ποτέ στον πλανήτη.
Η μείωση των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση, την υγεία και όλες γενικά τις δημόσιες υπηρεσίες είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής που ασκούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ, οι χώρες του ΟΟΣΑ κ.λπ.
Με τη δικαιολογία  της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών σε όλο σχεδόν τον κόσμο κλήθηκαν να αποδεχτούν σοβαρές περικοπές και μέτρα λιτότητας στη βάση τού ότι δεν υπάρχουν πια διαθέσιμοι πόροι για τις δημόσιες υπηρεσίες. Και τα μέτρα λιτότητας πλήττουν τόσο την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και τους εκπαιδευτικούς ως εργαζόμενους (μισθοί, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις).
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σχεδιασμό θα περικόψουν το 25% από τη διά βίου αξία μιας σύνταξης. Αυτή ήταν και η αφορμή για την κήρυξη μιας μεγάλης απεργίας στο δημόσιο τομέα και την εκπαίδευση και  την πραγματοποίηση τεράστιων διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις τον περασμένο Νοέμβρη. Μερικοί εκπαιδευτικοί χάνουν περισσότερο από 50.000 £ της σύνταξής τους για μια περίοδο πάνω από 20 χρόνια. Έρευνα των συνδικάτων έδειξε ότι οι εργαζόμενοι με τα λιγότερα προσόντα είναι οι πιο επιρρεπείς στο να υποφέρουν από τις πολιτικές της συντηρητικής κυβέρνησης. Προκύπτει ότι αυτές οι πολιτικές θα περιορίσουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση και για τους νέους και για τους ενήλικες, π.χ. με το «τσεκούρωμα» των εκπαιδευτικών επιδομάτων για νέους, τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα πανεπιστήμια ή την εισαγωγή διδάκτρων και δανείων για εργαζόμενους ενήλικες που επιθυμούν να εκπαιδευτούν ξανά.
Στην πραγματικότητα όμως τα λεφτά υπάρχουν, όπως έλεγε και ο πρώην Πρωθυπουργός μας προεκλογικά. Και προέρχονται από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες παγκόσμια αλλά και εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο  αυτές έχουν καταφέρει μέσα από τον καπιταλιστικό σύστημα να φοροδιαφεύγουν.
- Το πλήρες κείμενο της μελέτης του Ινστιτούτου Ερευνών της Education International: «Παγκόσμια Εταιρική Φορολόγηση και Πόροι για Ποιοτικές Δημόσιες Υπηρεσίες» μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα: http://download.ei-ie.org/Docs/WebDepot/Study%20on%20Global%20Corporate%20Taxation%20and%20Resources%20for%20Quality%20Public%20Services.pdf.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η δική μας παρέμβαση στην εκδήλωση αυτή αφορούσε την παρουσίαση στοιχείων σχετικά με την φοροαπαλλαγή και την φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα που οδηγούνε στη λιτότητα για το λαό και στις περικοπές στο κοινωνικό κράτος.
Στην Ελλάδα τα φορολογικά βάρη όχι μόνο δεν κατανέμονται δίκαια, αλλά έχει φτιαχτεί ένα νομικό πλέγμα με βάση το οποίο αυτοί που κατέχουν τον πλούτο (μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες, κ.λπ.), δεν πληρώνουν νόμιμα φόρους αλλά και φοροδιαφεύγουν παράνομα.
1.    Η συνολική φορολογική επιβάρυνση του κεφαλαίου βρίσκεται στο 16%, ενώ στην Ε.Ε. και τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι υπερδιπλάσια 32% (στοιχεία 2008).
2.    Οι επιχειρήσεις (ΑΕ/ΕΠΕ) και οι τράπεζες πληρώνουν φόρο 20% στα συνολικά τους κέρδη, όταν ένας μέσος εργαζόμενος στο δημόσιο (με π.χ. 20 χρόνια εργασίας) φορολογείται με 30%.
3.    Οι μεγάλες πολυεθνικές ή άλλες επιχειρήσεις αποφεύγουν με διάφορους τρόπους το φόρο στα μερίσματα.
4.    Παρά τις εξαγγελίες η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή στα ασφαλιστικά ταμεία των εργοδοτών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια.
5.    Για τους πλοιοκτήτες – εφοπλιστές υπάρχουν 44 φοροαπαλλαγές. Καταβάλουν μόνον 12 εκατομμύρια  το χρόνο, όταν για παράδειγμα τα παράβολα των μεταναστών για άδεια παραμονής ανέρχονται σε 50 εκ. ευρώ.
6.    Η διαφθορά ανέρχεται στο 8% του ΑΕΠ (περίπου 20 δισ. €). Αν μειωνόταν π.χ. 50% η διαφθορά θα μειωνόταν στο 4% του ΑΕΠ το δημόσιο έλλειμμα.
7.    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυξήθηκε το 2010 η συμμετοχή των μισθωτών και των συνταξιούχων στα φορολογικά βάρη σε σχέση με το 2009, ενώ μειώθηκε αντίστοιχα η συμμετοχή των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατέβαλαν στην εφορία για τα εισοδήματα που δήλωσαν το 2010 το 55,54% του φόρου που κατέβαλαν όλοι οι φορολογούμενοι (από  52,59%. το 2009). Από την άλλη οι επιχειρήσεις το 2010 κατέβαλαν το 28,67% του συνολικού φόρου έναντι 30,79% το προηγούμενο έτος.
8.    Το αφορολόγητο όριο των μισθωτών μειώθηκε από 12.000 € / το χρόνο σε 5.000 € το χρόνο, ενώ το όριο φτώχειας είναι 7.095 €.
Όλα αυτά τα έσοδα ουσιαστικά λείπουν από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, από τα δημόσια νοσοκομεία, από την κοινωνική ασφάλιση, από το κοινωνικό κράτος.
Αν εφαρμόζονταν μια τέτοια πολιτική δίκαιης φορολόγησης δεν θα χρειάζονταν τα μέτρα λιτότητας και οι δραματικές περικοπές που επιβάλλονται τώρα από την κυβέρνηση της ΕΕ και το ΔΝΤ στην Ελλάδα. 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Θ.ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ, Γ.Γ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ NUT
Αγαπητοί Συνάδελφοι, σες
Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας των Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της ΟΛΜΕ, σας μεταφέρω ένα θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό. Είναι πολύ σημαντικό για μας να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να μεταφέρω την αγωνία και τους αγώνες μας των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και γι αυτό ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκλησή σας.
Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα θυσιάζουν την κοινωνική πλειοψηφία, τις ανάγκες και τα δικαιώματά της,  για να αντιμετωπιστεί η κρίση σε βάρος των εργαζομένων. Το δημόσιο χρέος, που είναι αποτέλεσμα των τοκογλυφικών δανείων και της διαπλοκής του πολιτικού σκηνικού με τα μεγάλα συμφέροντα, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα που υπαγορεύουν την πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ..
Τραγικά είναι τα μέτρα που επιβάλλονται στους εργαζόμενους τραγικές είναι και οι επιπτώσεις τους στη ζωή μας:
-            Συνεχείς περικοπές μισθών μέχρι και 55% στον  δημόσιο τομέα.
-            Συνεχείς μειώσεις των συντάξεων όλων των εργαζομένων, αύξηση των ορίων ηλικίας, διάλυση των ασφαλιστικών μας ταμείων.
-            Απολύσεις στο δημόσιο τομέα
-            Τραγικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση). Ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών. Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και της γης σε ιδιώτες.
-            Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
-            Συνεχή νέα φορολογικά μέτρα που θίγουν ιδίως τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία του λαού ενώ αφήνουν άθικτα την φοροδιαφυγή κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων και αυτών που κατέχουν τον πλούτο στη χώρα.
-            Με το νέο μνημόνιο επιβάλλονται και νέα πρόσθετα μέτρα περικοπών και μειώνεται κατά 22% όλοι οι κατώτεροι μισθοί και για τους νέους στην αγορά εργασίας προβλέπεται μείωση 32%.
Για να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα, η κυβέρνηση με τα φιλικά της μεγάλα ΜΜΕ, έχουν εξαπολύσει μια τεράστια προπαγάνδα γεμάτη ψέματα για να ρίξουν τις αιτίες της κρίσης στους εργαζόμενους και όχι στις πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ που ασκήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας.
Επιχειρούν να φορτώσουν σε όλο το λαό τις επιπτώσεις μιας πολιτικής σκανδάλων, διαφθοράς, χαριστικών παροχών στο μεγάλο κεφάλαιο και κακοδιοίκησης του δημόσιου τομέα από τους εκάστοτε κυβερνώντες.
Επιχείρησαν να παρουσιάσουν υπερδιογκωμένο τον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων, να παρουσιάσουν τους Δ.Υ. σαν τους υψηλότερα αμειβόμενους.
Και ενώ όλα τα μέτρα παίρνονται στο όνομα της μείωσης του χρέους, αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα και η πολιτική τους είναι αδιέξοδη μιας και το δημόσιο χρέος αυξάνει αντί να μειώνεται με τα μέτρα αυτά.
Η επίσημη ανεργία διπλασιάστηκε και ξεπέρασε το 20% ήδη και στους νέους φτάνει στο 50%, με προοπτική να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Οι εργαζόμενοι περιορίζουν ακόμα και βασικές τους ανάγκες για να επιβιώσουν. Η φτώχεια και η εξαθλίωση κτυπά όλο και περισσότερες ομάδες πληθυσμού. Στα σχολεία παρουσιάζονται ήδη φαινόμενα παιδιών που πεινούν.
Η ελληνική εκπαίδευση έχει τεθεί ουσιαστικά και τυπικά υπό την κηδεμονία της τρόικας! Οι αποφάσεις για τη λειτουργία της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων λαμβάνονται με αυστηρώς λογιστικά κριτήρια έχοντας ως δηλωμένο στόχο το «φτηνό σχολείο». Το  νέο σχολείο που θέλουν να υπαχθεί στους κανόνες «της αγοράς».
Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής στην παιδεία:
-   Έκλεισαν 1.056 σχολεία
-   Καταργούνται σημαντικές υποστηρικτικές δομές (βιβλιοθήκες, Συμβουλευτικοί σταθμοί, ενισχυτική διδασκαλία, κ.λπ.)
-   Ο αριθμός των εκπαιδευτικών μειώθηκε κατά 20%
-   Οι εκπαιδευτικοί απειλούνται με μετακινήσεις σε όλη τη χώρα και με απολύσεις
-   Οι μισθοί των εκπαιδευτικών μειώθηκαν έως 40% και η μισθολογική εξέλιξη συνδέθηκε με την απόδοση και την αξιολόγηση.
-   Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας και μειώθηκαν οι συντάξεις των εκπαιδευτικών.
Οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία μειώνονται ακόμα περισσότερο και θα φτάσουν το 2015 μόλις στο 2,23 %  επί του ΑΕΠ..
Με βάση τη συμφωνία της 26/10/11 στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, υπογράφηκε το νέο μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση με νέα ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων.
Είναι καθαρό για μας πως δεν θα σταματήσουν να παίρνουν νέα μέτρα αν δεν τους σταματήσουμε εμείς με τους αγώνες μας.
Σήμερα οι εργαζόμενοι στη χώρα μας αντιλαμβανόμαστε πως τα αιτήματά μας είναι πολιτικά. Απέναντι στη λαίλαπα που ήρθε και συνεχίζεται οι εργαζόμενοι βροντοφωνάζουμε πως υπάρχει λύση. Υπάρχει άλλη πολιτική! Το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Δεν το αναγνωρίζουμε. Απαιτούμε τη διαγραφή του.
·  ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ
·  ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ.
·  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ,  ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
·  Να ανατραπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε όλη την Ευρώπη.
Μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας και τα συνδικάτα τους, οργανώσαμε απεργίες συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες και καταλήψεις κτιρίων. Η κυβέρνησης αντιμετωπίζει με βία και αυταρχισμό τις κινητοποιήσεις και δεν διστάζει να κτυπά πολίτες ακόμα και ηλικιωμένους και παιδιά. Οι διαδηλώσεις κτυπήθηκαν σκληρά από την αστυνομία. Το κέντρο της Αθήνας συχνά μετατράπηκε σε θάλαμο αερίων από τα χημικά. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε.
Επειδή πιστεύουμε πως η Ελλάδα είναι η αρχή, σε ολόκληρη την Ευρώπη εφαρμόζονται ή σχεδιάζεται να εφαρμοστούν ανάλογες πολιτικές, πιστεύουμε πως απαιτείται να γίνει πράξη ο αγωνιστικός συντονισμός όλων των ομοσπονδιών, όλων των εργαζομένων, της νεολαίας και των κοινωνικών κινημάτων των χωρών της Ευρώπης.
Γνωρίζουμε πως και εδώ στη Μεγάλη Βρεττανία η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές μισθών και κοινωνικών αγαθών. Γνωρίζουμε πως και οι Έλληνες και οι Βρεττανοί εργαζόμενοι πλήττονται από αυτή την νεοφιλελεύθερη πολιτική.  Γνωρίζουμε πως αυτοί που ωφελούνται είναι μόνο οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια και μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι καθήκον μας να ανατρέψουμε αυτέ τις πολιτικές που διαλύουν τα εργασιακά μας δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια εκπαίδευση στην Ευρώπη.
Με τους κοινούς μας αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρώπη. Πιστεύουμε πως οι εργαζόμενοι θα νικήσουμε. Όλοι μαζί για μια άλλη Ευρώπη.


Κοτσιφάκης Θέμης
 Γ. Γραμματέας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ





1 σχόλιο:

  1. Είναι πολύ χρήσιμα όλα όσα μας αναφέρεις, αλλά πρέπει αυτά να κυκλοφορήσουν στους συναδέλφους που δεν μπαίνουν στην ιστοσελίδα μας. Δίνουν την εικόνα της "παγκοσμιοποίησης" του πολέμου που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση.
    Ας προσέξουμε επίσης τις μεθόδους αντίδρασης που μας φαίνονται ενδιαφέρουσες και έξω από τα δικά μας στερεότυπα... Το συζητούμε εδώ και καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή