Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

         Πολλές πραγματικά εκπλήξεις μας επεφύλαξε η επίσκεψη στο Μπουένος Αϊρες στη μακρινή Αργεντινή, καλεσμένοι της Ομοσπονδίας εκπαιδευτικών της επαρχίας του Μπουένος Άϊρες (SUTEBA) και της συνομοσπονδίας εκπαιδευτικών της Αργεντινής (CTERA).
            Η Αργεντινή, μας κίνησε το ενδιαφέρον ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όταν η οικονομική κρίση, το χρέος και η πολιτική του ΔΝΤ μας κτύπησαν την «πόρτα».
            Η ΟΛΜΕ και οι Έλληνες εκπαιδευτικοί γίναμε γνωστοί στην εκπαιδευτική κοινότητα σε όλο τον κόσμο όχι μόνο λόγω των σοβαρών και οξύτατων προβλημάτων που δημιούργησε η πολιτική των κυβερνήσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ στη χώρα μας αλλά και λόγω των κινητοποιήσεων που αναπτύξαμε αυτά τα χρόνια.
            Καλεσμένοι λοιπόν των Αργεντίνων συναδέλφων για 2η φορά, με αντίστοιχες δικές τους επισκέψεις στην Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί τους την κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα, να συγκρίνουμε (όσο γίνεται βέβαια και στο λίγο χρόνο) τα εκπαιδευτικά συστήματα, να ανταλλάξουμε εμπειρίες εκπαιδευτικές, συνδικαλιστικές και πολιτικών εξελίξεων. Την ΟΛΜΕ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΔΣ Θέμης Κοτσιφάκης με την πολύτιμη συμβολή του συναδέλφου Χριστόφορου Σουμίλα, Προέδρου της Ένωσης καθηγητών ισπανικής γλώσσας.


         
                                                           ΑΦΙΣΑ  ΤΗΣ CTERA 

Όπως είναι γνωστό η Αργεντινή είναι μια χώρα που βίωσε την οικονομική κρίση και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές με ιδιαίτερα οξύ τρόπο πριν το 2001. Μια χώρα στην οποία άλλαξε το πολιτικό σκηνικό και κινήθηκε τα τελευταία χρόνια σε πολιτικές ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.
            Τα συνδικάτα θεωρούν πως σήμερα η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, στηρίζοντας για αυτό το λόγο τις θετικές αποφάσεις των κυβερνήσεων της Προέδρου Φερνάντες ντε Κίρτσνερ, διεκδικώντας όμως, σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, με κινητοποιήσεις αυτά που θεωρούν πως δεν προχωρούν ή είναι αντίθετα με τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών και των δημόσιων σχολείων.


Τα εκπαιδευτικά σωματεία και η δράση τους

            Η SUTEBA είναι η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών στην επαρχία του Μπουένος Άϊρες με περίπου 100.000 μέλη. Οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί στην επαρχία αυτή είναι 300.000. Η SUTEBA καλύπτει το 60% των συνδικαλισμένων εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
            Η CTERA, η συνομοσπονδία των εκπαιδευτικών στην Αργεντινή έχει 340.000 μέλη, ενώ οι εκπαιδευτικοί είναι περίπου 1 εκατομμύριο σε ολόκληρη τη χώρα. Σωματεία με ιδιαίτερο δυναμισμό που συνδυάζουν τη δράση για τα εκπαιδευτικά ζητήματα και τον αγώνα για δημόσιο και δωρεάν σχολείο, με την έντονη εμπλοκή τους στους πολιτικούς και αντιδικτατορικούς αγώνες που έγιναν στη χώρα αυτή. Με σοβαρό κοινωνικό έργο στη δράση τους,
            Μεγάλη εντύπωση μας έκαναν δυο σημαντικοί τομείς των δράσεων της SUTEBA: α) η ανάπτυξη πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και β) η ανάπτυξη δικτύου κέντρων αναψυχής για τα μέλη του σωματείου.
            Η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από την SUTEBA ξεκίνησε την εποχή της οικονομικής κρίσης, όπου το κοινωνικό κράτος είχε υποχωρήσει, με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Σήμερα η SUTEBA διαθέτει 17 κέντρα υγείας με δικά τους κτίρια και προσωπικό. Έτσι, τα μέλη της SUTEBA και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους για ιατρικές εξετάσεις (γιατροί, εργαστήρια) δωρεάν, επισκεπτόμενοι τα κέντρα υγείας του σωματείου.
            Η SUTEBA αξιοποίησε ακόμα αυτή την υποδομή και τα ιατρικά-στατιστικά δεδομένα προκειμένου, με δικές της ερευνητικές μελέτες, να τα αξιοποιεί στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Έτσι για παράδειγμα κατάφεραν να αποδείξουν μέσα από τα ερευνητικά δεδομένα των κέντρων υγείας, πως η πάθηση των φωνητικών χορδών είναι επαγγελματικό νόσημα και μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, να κατοχυρωθεί ειδική άδεια για τον εκπαιδευτικό.
                                                      
                                             ΣE ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ SUTEBA

            Το προσωπικό των κέντρων υγείας πληρώνεται από το συνδικάτο, οι γιατροί από το σύστημα υγείας κατά 80% και κατά 20% από το συνδικάτο, ανάλογα με τις επισκέψεις που δέχονται.
            Επίσης υπάρχουν τρεις κινητές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας που διενεργούν στοιχειώδεις ιατρικές εξετάσεις στους εκπαιδευτικούς.
            Ο δεύτερος τομέας που αναπτύσσει σημαντική δράση η SUTEBA, όπως αναφέραμε, είναι το δίκτυο κέντρων αναψυχής. Επισκεφθήκαμε το μεγαλύτερο από αυτά, στην περιοχή Tigre του Μπ. Άϊρες και μείναμε έκθαμβοι.
            Ένα μικρό νησάκι ανάμεσα στα πολλαπλά κανάλια που υπάρχουν στο δέλτα του ποταμού Río de la Plata, που αγοράστηκε από το σωματείο την περίοδο της κρίσης από κάποια πλούσια οικογένεια. Το σπίτι που υπήρχε μετατράπηκε σε ξενοδοχείο. Κτίστηκαν επίσης μικρά σπιτάκια και εγκαταστάσεις για εκδηλώσεις, άθληση, αναψυχή.
            Τις εγκαταστάσεις αυτές απολαμβάνουν με μικρό τίμημα τα μέλη του σωματείου τα οποία μπορεί να διαμείνουν εκεί, ή να κάνουν ημερήσιες εκδρομές, κ.λπ. Το σωματείο χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις για συνέδρια, σεμινάρια, εκδηλώσεις, κ.λπ. Οι χώροι επίσης αξιοποιούνται για τις εκδρομές των σχολείων.
            Όλα αυτά συνδυασμένα με τη συνδικαλιστική δράση και διεκδίκηση, των παρεμβάσεων μέσα από διαπραγματεύσεις (εκεί το υπουργείο συνομιλεί με τους εκπαιδευτικούς και τα συνδικάτα τους), αλλά και την πολιτική δράση. Η πλειοψηφία του σωματείου ανήκει στους «αριστερούς Περονιστές».
            Για όλα αυτά η SUTEBA απασχολεί 500 άτομα προσωπικό και έχει συνδρομή γύρω στο 3,5% του συνόλου των αποδοχών των μελών τους, δηλαδή ένας εκπαιδευτικός με 1.000 € δίνει 35 € το μήνα στο σωματείο. Κάθε σύγκριση με τα δικά μας είναι αστεία…

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΟ TIGRE

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια της CTERA
                Στις 5/10/13, παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών η CTERA γιόρτασε τα 40 χρόνια λειτουργίας της. Η εκδήλωση σε μια τεράστια αίθουσα περιείχε τιμητικές αναφορές σε όσους είχαν συμβάλει στην ίδρυση και τη λειτουργία της οργάνωσης. Ιδιαίτερα τιμητική αναφορά στους εκτελεσμένους από τη δικτατορία του Βιντέλα ηγέτες του συνδικάτου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε video με την ιστορία ων αγώνων της CTERA. Παραβρέθηκαν πολλές οργανώσεις εκπαιδευτικών από τη Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Χιλή, κ.λπ.) και η ΟΛΜΕ από την Ευρώπη.
            Ο χαιρετισμός του προέδρου της ΟΛΜΕ έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη. Ιδιαίτερα όταν τονίσαμε ότι αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να διώξουμε το ΔΝΤ από την Ελλάδα. Χαιρέτισε επίσης η εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών από τη Βραζιλία.
Εκ μέρους της CTERA η Στέλλα Μαλντονάδο και ο Ούγκο Γιάτσκι από την CTA (Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων) τόνισαν ιδιαίτερα τους αγώνες 40 χρόνων για τη δημόσια εκπαίδευση. Τόνισαν ιδιαίτερα τη σημασία της πολιτικής αλλαγής που έγινε το 2001 για τη δημόσια εκπαίδευση. Αναφέρθηκαν στους διωγμούς των ηγετών των συνδικάτων και τις εξαφανίσεις των πολιτικών αντιπάλων της χούντας. «Αν δεν υπήρχαν οι αγώνες της CTERA για τη βελτίωση του δημόσιου σχολείου και την εξάλειψη της φτώχειας, θα είχε πληγεί η δημόσια εκπαίδευση και θα είχε επικρατήσει η ιδιωτική όπως στη Χιλή», τόνισε ο Ούγκο Γιάσκι.
            Από το 2001 βλέπουν να δικαιώνονται οι αγώνες τους, αλλά τόνισαν ότι χρειάζεται επαγρύπνηση. Τόνισαν επίσης πως οι αγώνες τους είναι σε επίπεδο Λατινικής Αμερικής, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το διεθνιστικό χαρακτήρα της CTERA. Είπε χαρακτηριστικά ο Ούγκο Γιάτσκι «ότι στην εποχή του Λούλα, του Μοράλες, του Τσάβες και του Κάστρο, δεν είναι πια η Λατινική Αμερική η αυλή των ΗΠΑ».
            Η Πρόεδρος της CTERA έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο εθνικό νόμο για τη δημόσια εκπαίδευση που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ο οποίος βασίστηκε στις προτάσεις και τις επεξεργασίας της CTERA για το δημόσιο σχολείο.

Η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί στην Αργεντινή

GRAFITI ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ SUTEBA
Ιδιαίτερα σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Αργεντινή προκειμένου να σπουδάζουν όλα τα παιδιά. Παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση του μαθητικού, αλλά και του φοιτητικού πληθυσμού.
            Μαζικές ήταν επίσης οι εγγραφές ενηλίκων στα νυκτερινά σχολεία για να αποκτήσουν τις γνώσεις που στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό βέβαια έχει σε πολλές περιπτώσεις ως αποτέλεσμα, επειδή οι υποδομές δεν φτιάχνονται από τη μια μέρα στην άλλη, οι μαθητές να είναι πολλοί και στα σχολεία και τις τάξεις. Η δύναμη των σχολείων κυμαίνεται από 150 – 1500 μαθητές. Ο ανώτατος αριθμός στην τάξη είναι 25, αλλά παρατηρείται το φαινόμενο να φτάνουν ακόμα και τους 42 λόγω έλλειψης υποδομών.
            Στην περιοχή του Μπουένος Άϊρες λειτούργησαν 9 Πανεπιστήμια, ένα από τα οποία σε υποβαθμισμένη περιοχή. Έτσι νέοι άνθρωποι από φτωχές οικογένειες είχαν για πρώτη φορά πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπ/ση. Σε κάποια νυκτερινά σχολεία λειτούργησε πιλοτικό πρόγραμμα παιδικών σταθμών για τα παιδιά των μαθητριών.
            Σήμερα στην Αργεντινή οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία είναι στο 6,4 % επί του ΑΕΠ και τα συνδικάτα διεκδικούν να φτάσουν το 8% (για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια)!
            Τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις με θετικό χαρακτήρα έγιναν τα τελευταία χρόνια:
-          Ο εθνικός νόμος για την εκπαίδευση
-          Ο νόμος για τη χρηματοδότηση
-          Ο νόμος για τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Μέσα από τις διαπραγματεύσεις κατόρθωσαν να κερδίσουν διάθεση μεγάλων κονδυλίων για την επιμόρφωση και τη μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών, όπως μας είπαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί κατά την επίσκεψή μας σε σχολείο, έχουν βελτιωθεί.
            Το ωράριο εργασίας περιλαμβάνει 20 υποχρεωτικές διδακτικές ώρες, αλλά στην πράξη ο μ.ό. εργασίας των εκπαιδευτικών είναι 25 – 30 ώρες, τις οποίες μπορεί να συμπληρώνει εθελοντικά αυξάνοντας το μισθό του. Ο μισθός του εκπαιδευτικού είναι 600 € για τις 20 ώρες και φτάνει τα 1200 € όταν αυτές περίπου διπλασιαστούν. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που πάνε και σε 5 σχολικές μονάδες για να συμπληρώσουν ωράριο. Το ωράριο λειτουργίας των σχολείων είναι 5 ώρες / ημέρα ενώ το 30% των σχολείων, λειτουργεί με εκτεταμένο ωράριο (7 ώρες / ημέρα).

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ SUTEBA R. BARADEL
Επισκέψεις
α) Σε σχολείο
                Η επίσκεψή μας σε ένα σχολείο στο «μεσαίο» προάστιο του Μπ. Άϊρες San Fernando ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.
            Περισσότερο βέβαια για την ένθερμη υποδοχή που επιφύλαξε η Διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου. Οι εντυπώσεις μας από το σχολείο, ένα μέσο σχολείο σαν τα δικά μας, ήταν όμορφες. Είδαμε το σχολείο να ζωντανεύει από τις δημιουργίες των μαθητών του (ζωγραφιές στις πόρτες και τους εξωτερικούς τοίχους, κρεμασμένα βιβλία στο διάδρομο με αφορμή εκδήλωση για το διάβασμα, μια ιστορική γωνιά με αφορμή γεγονότα από τον αντιχουντικό αγώνα, κ.λπ.).
            Εκεί μάθαμε πως Γυμνάσιο – Λύκειο είναι ενιαίο και ότι τα σχολεία χωρίζονται ανάλογα με τον προσανατολισμό τους. Υπάρχουν σχολεία καλλιτεχνικά, οικονομικά, θετικών επιστημών, κ.λπ., που σημαίνει εκτός από το γενικό κορμό μαθημάτων έχουν «ειδίκευση» στον αντίστοιχο τομέα.
ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ
β) Στο κέντρο ιστορικής μνήμης

            Όπως είπαμε και παραπάνω τα συνδικάτα της Αργεντινής διατηρούν έντονη τη σύνδεση των αγώνων τους με την πολιτική – αντιδικτατορική δράση Γι’ αυτό, τόσο η SUTEBA όσο και η CTERA, έχουν ειδική γραμματεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η χούντα του Βιντέλα άφησε 30.000 εξαφανισμένους πολίτες και πάνω από 500 παιδιά κρατουμένων γυναικών που γεννήθηκαν σε μυστικά κέντρα κράτησης και δόθηκαν σε άτεκνους στρατιωτικούς-βασανιστές και σε πλούσιες οικογένειες της Αργεντινής. Οι μανάδες των εξαφανισμένων και γιαγιάδες των παιδιών συγκεντρώνονταν στην κεντρική πλατεία της πόλης διαμαρτυρόμενες για τα εξαφανισμένα παιδιά τους.
Επισκεφθήκαμε ένα κέντρο βασανισμού και κράτησης. Ήταν η πρώην Σχολή Υπαξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού (ESMA). Πρόκειται για ένα τεράστιο χώρο στον οποίο υπάρχουν περίπου 15 κτίρια. Στα υπόγεια και στη σοφίτα, κάτω από την κωνική σκεπή του κτιρίου στο οποίο βρίσκονταν το γραφείο του ναύαρχου-διοικητή της Σχολής, 5.000 χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες βασανίστηκαν. Βασανίστηκαν απάνθρωπα ζώντας τις περισσότερες ώρες στο σκοτάδι, αφού τους είχαν με κουκούλα στο κεφάλι και δεμένους στα χέρια και τα πόδια. Μόνο 200 από αυτούς επέζησαν, οι υπόλοιποι 4.800 εξαφανίστηκαν αφού τους πέταξαν με ελικόπτερα στη θάλασσα.
Με τις μαρτυρίες αυτών που επέζησαν φτιάχτηκε το «Μουσείο της ιστορικής μνήμης» μέσα στα κτίρια της ναυτικής σχολής.
Η ξενάγηση ήταν συγκλονιστική με τις μαρτυρίες των βασανισθέντων σε κάθε σημείο του χώρου.
Έχοντας δημιουργήσει μια εθελοντική ομάδα ξεναγών, επιδιώκουν τη διατήρηση της μνήμης από τις θηριωδίες της χούντας για να μην επιτρέψουν την επανάληψη αλλά και για να τιμούν και οι νέες γενιές αυτούς που θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία στη χώρα αυτή.
Στο πλαίσιο αυτό, της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, είναι αξιοσημείωτη η πρωτοβουλία των γραμματειών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της SUTEBA και της CTERA να οργανώνουν εκδρομές σχολείων - εκπαιδευτικού χαρακτήρα - στις αίθουσες δικαστηρίων όπου δικάζονται βασανιστές προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τις φρικαλεότητες της περιόδου της δικτατορίας. Και για όσους απορούν πως αυτές οι δίκες γίνονται 30 χρόνια μετά την πτώση της χούντας του Βιντέλα, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2001 τα μεσαία και κατώτερα στελέχη της δικτατορίας, οι βασανιστές, απολάμβαναν ατιμωρησίας. Η πολιτική ανατροπή του 2001 οδήγησε αυτούς τους ανθρώπους στο σκαμνί.

γ) Στα γραφεία της SUTEBA και της CTERA

            Επισκεφθήκαμε τα γραφεία της SUTEBA και της CTERA και συζητήσαμε με τους συναδέλφους μας μέλη των ΔΣ των οργανώσεων αυτών.
            Τους ενημερώσαμε για τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και τους αγώνες των εργαζομένων στη χώρα μας. Μας διαβεβαίωσαν όλοι πως η κατάσταση στην Ελλάδα τώρα είναι «αντίγραφο» της κατάστασης στην Αργεντινή την περίοδο της κρίσης. Ήταν όλοι τους όμως ευχαριστημένοι που σήμερα με τους αγώνες τους η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη. Οι αγώνες τους συνεχίζονται όπως μας είπαν, αλλά σε άλλο επίπεδο.
            Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουν για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και τους αγώνες και τη διάρθρωση του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
            Παρατηρήσαμε την πολύ καλή οργάνωση των Ομοσπονδιών αυτών που οφείλεται βέβαια και στην οικονομική τους αυτάρκεια. Στα γραφεία των Οργανώσεων είναι έντονη η παρουσία των πολιτικών αγώνων της προηγούμενης περιόδου, η τιμή που αποδίδουν στους δολοφονημένους αγωνιστές του συνδικάτου τους. Τα γραφεία της SUTEBA βρίσκονται σ ένα νεοκλασικό κτίριο. Μέσα στο κτίριο αυτό υπάρχει ένα μικρό θέατρο, που χρησιμοποιούν τόσο για τις συνδικαλιστικές ανάγκες όσο και για την ανάπτυξη ερασιτεχνικής θεατρικής δράσης των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του συνδικάτου. Παράλληλα, το θέατρο αυτό λειτουργεί σε συνεργασία με επαγγελματικούς θιάσους με χαμηλό εισιτήριο για τα μέλη της SUTEBA.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ SUTEBA


Συνεντεύξεις σε ΜΜΕ

            Με τη βοήθεια των συνδικάτων οργανώθηκαν συνεντεύξεις μας τόσο στο κρατικό κανάλι της τηλεόρασης, όσο και σε πολιτικές εφημερίδες του Μπουένος Άϊρες. Ιδιαίτερη σημασία έχει το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων τόσο για την κατάσταση στη χώρα μας και τις επιπτώσεις της κρίσης στην εκπαίδευση, όσο και για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Όσο για την περίφημη θεωρεία των «δύο άκρων» εκεί την έχουν ως «θεωρία των δύο δαιμόνων» (Teoria de los dos demonios: http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_the_two_demons).


Επίλογος

            Κλείνοντας αυτή την έκθεση – παρουσίαση, θέλουμε να επισημάνουμε το πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της Ομοσπονδίας μας και πόσο πολύ βοηθά στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους λαούς των διαφόρων χωρών.
            Είναι πολύ σημαντικό εκεί στη μακρινή Αργεντινή οι συνάδελφοί μας εκπαιδευτικοί να συζητούν για εμάς και να ενθουσιάζονται όταν μιλούν με τους «Γκριέγκος» εκπαιδευτικούς.
            Είναι εκπληκτικό πραγματικά ξαφνικά να βλέπεις ένα βίντεο στον υπολογιστή σου με τους συναγωνιστές συναδέλφους μας της SUTEBA, το Roberto Baradel (Γεν. Γραμματέα της SUTEBA) και άλλους Αργεντινούς συναδέλφους να διαμαρτύρονται στην Ελληνική Πρεσβεία της Αργεντινής «για πάρτη μας».
            Όντως, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, η δύναμη των λαών.
            Ευχαριστούμε Roberto, Hugo, Stella, Secillia……..

Θέμης Κοτσιφάκης

Πρόεδρος ΔΣ ΟΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου