Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ο κόσμος του Επενδυτή» (Σαββ.25/12/10)
ως απάντηση σε σχόλιο της ίδιας εφημερίδα για το θέμα

Είναι γεγονός ότι αρκετά κονδύλια διατίθενται στην εκπαίδευση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω του ΚΠΣ παλαιότερα και του ΕΣΠΑ τώρα.
Η παρέμβασή μας στις Επιτροπές Παρακολούθησης, όπου συμμετέχουμε (εκπροσωπώ  την ΟΛΜΕ από το 2003), αλλά και δημόσια, με κείμενα, άρθρα, παρεμβάσεις προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δημοσιεύματα κ.λπ. είναι συνεχείς. Δεν είμαστε καθόλου «απόντες», αλλά συνεχώς παρόντες, διεκδικώντας το αυτονόητο: να διατίθενται όλα τα χρήματα για τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.
Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει πως στο παρελθόν χάθηκε -και κάτι ανάλογο κινδυνεύει να γίνει και σήμερα- μια σημαντική ευκαιρία για την ελληνική εκπαίδευση, να αξιοποιηθούν τα σημαντικά κονδύλια του ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ, κυρίως για τη βελτίωση των υποδομών της εκπαίδευσης, αλλά και την εφαρμογή, επιτέλους, της ουσιαστικής επιμόρφωσης (ετήσιας διάρκειας) των εκπαιδευτικών.
Εκφράζουμε αδιάλειπτα, εδώ και τουλάχιστον οκτώ χρόνια, την έντονη αντίθεσή μας στο συνολικό προσανατολισμό του ΚΠΣ παλαιότερα και του ΕΣΠΑ σήμερα.
Έχουμε καταγγείλει πως αντί αυτού τα κονδύλια σπαταλούνται  σε επιμέρους δράσεις (π.χ. ενημερώσεις για την τρέχουσα εκπαιδευτική πολιτική, για διαφήμιση των πολιτικών που ασκήθηκαν, σε ανούσιες ημερίδες και προγράμματα, σε -απαράδεκτα υψηλές- αμοιβές συμβούλων και παρασυμβούλων  κ.λπ.).
Με αυτή τη λογική δημοσιοποιήθηκε και η καταγγελία μου, στις 8/12/2010, για τα προγράμματα που υλοποιούνται τώρα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την «εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση». Αυτά εύκολα μπορεί να τα διαπιστώσει ο καθένας ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα και το περιοδικό της ΟΛΜΕ.
Την ώρα που ο χώρος της εκπαίδευσης υφίσταται τα αποτελέσματα μιας πρωτοφανούς λιτότητας και περικοπών στα στοιχειώδη, την ώρα που οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με συμβάσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι, την ώρα που το υπουργείο χρωστά στους εκπαιδευτικούς 10 εκ. ευρώ από δεδουλευμένα προηγούμενων ετών, είναι πρόκληση και σκάνδαλο να  σπαταλούνται χρήματα σε άχρηστες δράσεις, συμβούλους, ταξίδια, ημερίδες χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, ιδιωτικές εταιρίες κ.λπ.
Είναι προκλητικό, την ώρα που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έκρινε «αντιπαιδαγωγικό» το θεσμό των Αθλητικών Τμημάτων και τα κλείνει, την ώρα που προωθείται η συγχώνευση/κατάργηση σχολικών μονάδων, την ώρα που καταργείται η Πρόσθετη Διδακτική Δτήριξη και η Ενισχυτική Διδασκαλία, την ίδια ώρα να γίνεται «πάρτι» με τα χρήματα του ΕΣΠΑ.
Εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε δημόσια αυτό το θέμα το επόμενο διάστημα και να διεκδικούμε, ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, την ορθή διαχείριση και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης της χώρας μας.

           
Κοτσιφάκης Θέμης
Μέλος ΔΣ  ΟΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου