Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ένα σχόλιο για την ανακοίνωση της κας Ε. Χριστοφιλοπούλου (23/3/15)


Με ανακοίνωσή της η κα Ε. Χριστοφιλοπούλου, ως εισηγήτρια του ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται  στην πρόταση της ΟΛΜΕ για την κατάργηση των αναπληρώσεων μαθημάτων από τις μαθητικές καταλήψεις στις διακοπές του Πάσχα.
Είναι γνωστό σε όλους ότι κατά την αντίληψη της ομοσπονδίας τα εκπαιδευτικά ζητήματα δεν λύνονται με αστυνομικά μέτρα ούτε με εισαγγελείς, όταν οι μαθητές διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Γι' αυτό πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος είναι η κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις των μαθητών.
Πολύ περισσότερο, την αναπλήρωση των μαθημάτων οφείλουμε να τη σχεδιάζουμε όχι ως τιμωρία, αλλά ισχυριζόμαστε ότι αυτό πρέπει να γίνεται από το σύλλογο καθηγητών με παιδαγωγικά κριτήρια και σε συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα. Έτσι θα λειτουργήσει παιδαγωγικά και παιδευτικά προς τους μαθητές και όχι τιμωρητικά.
Οφείλουμε να είμαστε κοντά στους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους. Να ακούμε τα νέα παιδιά, ακόμα και αν πολλές φορές, όπως στις καταλήψεις, μας το λένε με «ακραίο» τρόπο για τα ικά μας κριτήρια.
Η ΟΛΜΕ λοιπόν πρότεινε και εφέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για την αναπλήρωση των μαθημάτων να αποφασίζουν τα σχολεία με παιδαγωγικά κριτήρια. Μάθημα ως τιμωρία για εμάς δεν νοείται.
Δυστυχώς, πολλοί και πολλές που πέρασαν από ηγετικές θέσεις του Υπουργείου Παιδείας δείχνουν, και με τις μετέπειτα απόψεις που δημόσια διακηρύσσουν, ότι δεν κατάλαβαν τίποτε από το τι πραγματικά σημαίνει εκπαίδευση και καθημερινότητα στη σχολική ζωή. Τι σημαίνει εφηβεία, νεολαία και πως την προσεγγίζεις με παιδαγωγικούς όρους. Δυστυχώς, το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για την κα Χριστοφιλοπούλου, από τις χτεσινές της δηλώσεις.
Και επειδή η πρώην Υφυπουργός Παιδείας αναφέρεται απαξιωτικά και στο πρόσωπό μου, μιλώντας μάλιστα ξεδιάντροπα για «συνδιαλλαγή», διαπιστώνουμε πως ακόμα δυστυχώς δεν κατανοεί ούτε το στοιχειώδες, ότι δηλ. οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ, όπως και κάθε συνδικάτου, είναι συλλογικές και όχι προσωπική πολιτική του εκάστοτε προέδρου.
Τελειώνοντας, θα υπενθυμίσω στην πρώην Υφυπουργό ότι εγώ, ο «συναλλασσόμενος» πρόεδρος της ΟΛΜΕ, βρίσκομαι και από τη δική της ψήφο και πολιτική επιλογή, μαζί με άλλους 2.500 εκπαιδευτικούς της ΤΕΕ, εδώ και 20 μήνες, στη διαθεσιμότητα (και χωρίς μισθό εδώ και ένα χρόνο). Διαθεσιμότητα  που διαστροφικά μυαλά πολιτικών, ξένων και ντόπιων, σχεδίασαν πλήττοντας όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους αλλά και χιλιάδες μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, που τους απέκλεισαν από τις εκπαιδευτικές τους επιλογές στέλνοντάς τους στην αγκαλιά των ιδιωτών σχολαρχών. Άραγε κατ' αυτόν τον τρόπο εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται η πρώην Υφυπουργός Παιδείας την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος;
Λίγο τσίπα και συστολή, κα Χριστοφιλοπούλου, δεν θα έβλαπτε…
Και μια συγγνώμη στα θύματά της πολιτικής σας, έστω εκ των υστέρων, θα ήταν λυτρωτική ίσως για εσάς.

Ο «ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟΣ», ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ και ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΘΟ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Θέμης Κοτσιφάκης
Αθήνα, 24/3/15


Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ 4 ΣΤΟ 14. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ

ΤΟΜ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΘΈΜΗ ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΝ

ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
 Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας αφηγείται, μέσα από κείμενα και δημοσιεύματα στον τύπο, τη συνεχιζόμενη περιπέτεια της δευτεροβάθμιας Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Και η αφήγησή του αυτή καλύπτει σχεδόν μια δεκαετία, από το 2004, που εκδόθηκε το προηγούμενο βιβλίο του «1997 και εφτά - Η μεγάλη περιπέτεια της ΤΕΕ», μέχρι το 2014. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο τέλος αυτής της δεκαετίας, γιατί η χρονιά αυτή, όπως τονίζει ο συγγραφέας στο πρόλογό του: «μας σημάδεψε ως εκπαιδευτικούς, ως συνδικαλιστές αλλά και ως ανθρώπους. Έκανε πολλούς συναδέλφους να ξαναδούν με άλλα μάτια τη ζωή τους. Να αναθεωρήσουν πράγματα και αξίες. Να  πονέσουν πολύ. Και, από την άλλη, να ανακαλύψουμε για μια ακόμη φορά τη συλλογικότητα και τον αγώνα. Να νιώσουμε περήφανοι και δυνατοί απέναντι σε αυτούς που μας «κλάδεψαν» με τις υπογραφές τους. Και οι μαθητές και οι μαθήτριές μας δίπλα μας, μαζί στις διεκδικήσεις: Να επανέλθουν τομείς και ειδικότητες  στα σχολεία. Να γυρίσουν πίσω οι εκπαιδευτικοί».
Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να παρουσιάσει τις συνεχείς προσπάθειες των εκπαιδευτικών και των συνδικάτων τους να βελτιωθεί η δημόσια εκπαίδευση, σε όφελος των μαθητών και των μαθητριών. Διεκδικεί να κρατήσει ζωντανή την καθημερινή αγωνία των εκπαιδευτικών, που προσπαθούν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες να ανταποκριθούν στο έργο τους. Την αγωνία τους να βλέπουν τους μαθητές τους στην τάξη και στο εργαστήριο, να νιώθουν ευχαρίστηση ανακαλύπτοντας τη νέα γι’ αυτούς γνώση και να δημιουργούν. Και αυτή είναι και η μοναδική αξιολόγηση για τον εκπαιδευτικό. Το χαμόγελο, η ικανοποίηση του μαθητή.
Στο βιβλίο αυτό, λοιπόν, περιλαμβάνονται άρθρα και σχόλια που έγραψε ο Θ. Κοτσιφάκης για την πορεία της δευτεροβάθμιας Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης την τελευταία δεκαετία. Μια δεκαετία με συνεχείς αλλαγές, που οδήγησαν στην ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης. Δεν θα μπορούσαν, βεβαίως, να λείψουν και άρθρα με αναφορές στα γενικότερα προβλήματα της εκπαίδευσης, στη γενικότερη εκπαιδευτική και οικονομική πολιτική που ασκούνταν από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και στις επιπτώσεις των κεντρικών επιλογών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, η πολιτικές για την Τ.Ε.Ε. αποτελούν μέρος του συνολικού παζλ της εκπαιδευτικής αλλά και της γενικότερης ασκούμενης πολιτικής από την κυβέρνηση.
Από τη θέση του μέλους του ΔΣ στην ΟΛΜΕ αρχικά, και μετέπειτα από τις θέσεις ευθύνης του Γενικού Γραμματέα και του Προέδρου, ο Θ. Κοτσιφάκης ασκεί κριτική στις πολιτικές που ασκούσαν την περίοδο αυτή οι κυβερνήσεις, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις τους στο συνολικό σώμα της εκπαίδευσης. Παράλληλα, παρουσιάζονται και οι προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Δήλωση του προέδρου της ΟΛΜΕ Θ.Κοτσιφάκη σχετικά με τη συνεδρίαση του ΔΣ στις 3/3/15


1.       Μέλη του ΔΣ και ορισμένες παρατάξεις εκτίμησαν στη συνεδρίαση του ΔΣ (3/3/15) πως δεν υπάρχει θετική εξέλιξη σε κάποια ζητήματα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης από τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρξαν όντως θετικές δεσμεύσεις σε θέματα όπως η εξαγγελία για την επαναφορά τομέων και ειδικοτήτων της ΤΕΕ και των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, το πάγωμα των διαδικασιών αξιολόγησης, η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του σκληρού εξεταστικού του Λυκείου. Και όμως αυτά ήταν τρία από τα κορυφαία αιτήματα αγώνων του κλάδου μας την προηγούμενη περίοδο.
2.       Παραμένουν, βεβαίως,  σε εκκρεμότητα άλλα πολύ μεγάλα ζητήματα: οι απώλειες που έχουμε υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια  - ιδιαίτερα οι νεότεροι συνάδελφοι - στις αποδοχές μας, το πάγωμα της υπηρεσιακής μας εξέλιξης, οι τραγικά χαμηλές δαπάνες για την παιδεία, το αυξημένο ωράριο, τα τεράστια κενά εκπαιδευτικών καθώς και άλλα. Γι’ αυτά τα θέματα το εκπαιδευτικό κίνημα θα συνεχίσει να παλεύει, να αγωνίζεται και να διεκδικεί λύσεις.
3.       Κατατέθηκε λοιπόν στη συνεδρίαση του ΔΣ για την έκδοση δελτίου τύπου, το κείμενο του ΠΑΜΕ, το οποίο υποστήριξαν και οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ, αλλά και των Παρεμβάσεων. Στο κείμενο αυτό, εκτός από το ότι λέγεται η μισή αλήθεια για τα παραπάνω θέματα (το οποίο βεβαίως είναι δικαίωμα του καθενός να το κρίνει, όπως κρινόμαστε όλοι) επέμεναν να καταγγέλλεται ουσιαστικά, στο δελτίο τύπου της ομοσπονδίας, η δήλωση του προέδρου που έγινε στις 26/2/15 για τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας, γιατί δεν έλαβε υπόψη της την εκτίμηση ουσιαστικά που θα έκανε το ΔΣ (κατά πλειοψηφία) 5 ημέρες μετά !! Η δήλωση αυτή του προέδρου όμως έγινε με βάση τα αιτήματα του κλάδου, όπως αυτά καταγράφηκαν και στο τελευταίο υπόμνημα της ΟΛΜΕ προς το Υπουργείο.
4.       Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, όπως και κάθε μέλος του ΔΣ, δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλός. Προφανώς, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στοχοποιήθηκε ήδη από ορισμένες παρατάξεις του ΔΣ για μικροπαραταξιακούς λόγους.  Γι’ αυτό το λόγο, εκτός από την κριτική, απαιτήθηκε να καταγραφεί στο δελτίο τύπου της ΟΛΜΕ ότι καταδικάζεται η δήλωσή του! Δηλαδή στο κείμενο που θα υπογράφει ο πρόεδρος να καταγγέλλει τον εαυτό του. Αυτό μάλλον ξεπερνά τον πολιτικό πολιτισμό μας.
5.       Ξεκαθάρισα αμέσως πως αν η πλειοψηφία του ΔΣ αίρει την εμπιστοσύνη της στον πρόεδρο, η πολιτικο-συνδικαλιστική μου αντίληψη λέει πως υπάρχει πρόβλημα. Ως πρόεδρος είμαι υποχρεωμένος από το καταστατικό να υπογράφω οποιαδήποτε απόφαση (στο πλαίσιο του καταστατικού και των αποφάσεων συνεδρίων και ΓΣ) που έχει την πλειοψηφία του ΔΣ, ανεξάρτητα αν συμφωνώ μαζί της. Αλλά αν το ΔΣ πιστεύει πως ο πρόεδρος δεν εκφράζει το ΔΣ, τότε υπάρχει θέμα. Και για αυτό η δημοκρατική μου ευαισθησία λέει να θέσω την παραίτησή μου στη διάθεση του ΔΣ. Αυτό έκανα και κάλεσα όλα τα μέλη να τοποθετηθούν. Δεν παραιτήθηκα, όπως γράφει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του. Διακόπτοντας τη συνεδρίαση για την Πέμπτη 5/3/15 έδωσα το χρόνο σε όλες τις παρατάξεις να το σκεφτούν, αν θέτουν θέμα εμπιστοσύνης και επιμένουν με την έκδοση μιας τέτοιας ανακοίνωσης. Οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων δήλωσαν πως δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο και ζήτησαν να αφαιρεθεί η σχετική αναφορά από το δελτίο τύπου.
6.       Η δήλωση που έκανα στο ΔΣ ήταν η παρακάτω: «Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η πλειοψηφία του ΔΣ στην πραγματικότητα αίρει την εμπιστοσύνη της στον Πρόεδρο, αφού απαιτεί από τον ίδιο να υπογράψει την καταδίκη του, πράγμα που είναι πολύ βαρύ. Η αγωνιστική μου πορεία όλα αυτά τα χρόνια δεν επιτρέπει σε κανέναν να λέει διάφορα, ιδιαίτερα τώρα που είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση. Δεν έχω παραβιάσει σε καμία περίπτωση αποφάσεις του ΔΣ, αλλά η δημοκρατική ευαισθησία μου με αναγκάζει, παρά την κρίσιμη φάση στην οποία βρισκόμαστε με τη διαθεσιμότητα και τους απολυμένους, εγώ, ο απολυμένος πρόεδρος της ΟΛΜΕ, να θέσω την παραίτησή μου στην κρίση του ΔΣ και ζητάω διακοπή και νέα συνεδρίαση την Πέμπτη, για να τοποθετηθείτε επί του θέματος».
7.       Ως πρόεδρος της ΟΛΜΕ δηλώνω ότι εκφράζω και θα συνεχίσω να εκφράζω, σε ό,τι με αφορά, τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ, των Γενικών Συνελεύσεων και του Συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα.
Αθήνα, 4/3/15

Υ.Γ. στα ηχητικά λινκ των δηλώσεων μου που ακολουθούν φαίνεται  καθαρά όλη η αλήθεια

ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΔΑΚΕ ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ του Θέμη Κοτσιφάκη «Από το ’04 στο ’14. Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση: διαθέσιμη για διάλυση»



Πραγματοποιήθηκε την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015, στις 6.30 μ.μ., στην ΕΣΗΕΑ εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Θέμη Κοτσιφάκη, προέδρου του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Τμήματος (ETUCE) της Education International, με τίτλο: «Από το ’04 στο ’14. Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση: διαθέσιμη για διάλυση».
Το βιβλίο παρουσίασαν οι: ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ, αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ΝΙΚΟΣ ΚΙΚΑΚΗΣ, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ, εκπαιδευτικός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΡΑΜΗΣ,  Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ. Τη συζήτηση συντόνισε η ΜΑΧΗ ΝΙΚΟΛΑΡΑ, δημοσιογράφος της ΕΡΤ.
Παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων: ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννα Γαϊτάνη, ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Νικόλαος Μαρκάτος, ο Γρηγόρης Καλομοίρης μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Γιώργος Δεμερδεσλής, η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη, ο ταμίας της ΟΛΜΕ Βασίλης Τζαφάς, ο πρόεδρος της ΠΕΣΣ Γιώργος Αλεξανδράτος, ο καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Χάρης Αθανασιάδης, πολλοί πρόεδροι και μέλη ΔΣ ΕΛΜΕ, μέλη του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ και αιρετοί στα υπηρεσιακά συμβούλια.